Uutiset

Yhdysvallat eristi siirtolaisten lapset vanhemmistaan telkien taakse – säilössä 2 000 traumatisoitunutta lasta

Lähes 2 000 siirtolaislasta on erotettu vanhemmistaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Kyse on Yhdysvaltojen koventuneesta siirtolaispolitiikasta, jolla pyritään estämään maan rajan luvaton ylittäminen.

Yhdysvallat on pannut lapset häkkeihin Teksasissa perustettuun, vanhasta varastorakennuksesta tehtyyn siirtolaisleiriin, kertoo uutistoimisto AP The Guardianille.

Julkisuuteen tulleet tiedot lasten ja heidän perheidensä kohtelusta olivat liikaa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin puolisolle Melania Trumpille, joka kritsoi julkisesti puolisonsa ajamaa siirtolaispolitiikkaa.

– Inhoan sitä, että lapset erotetaan vanhemmistaan, Melania Trump lausui.

Perheiden hajottaminen on osa oikeusministeri Jeff Sessionsin nollatoleranssikäytäntöä, joka astui voimaan toukokuun alussa. Uutta on, että laiton rajanylittäjä kohtaa rikossyytteen.

Perheiden hajottaminen johtuu siitä, että kun viranomaiset pidättävät vanhemmat, alaikäisiä lapsia ei pidätetä. Huhtikuun puolenvälin ja toukokuun aikana 1 995 alaikäistä lasta on erotettu 1 940 vanhemmasta, kertoo The Guardian.

Rio Granden laakso Texasissa on yleisin kulkureitti Meksikosta Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkiville. Yhdysvaltojen rajavalvontaviranomaisten mukaan perheiden hajottaminen on välttämätön ja varoittava esimerkki muille.

Vankilamaiset olosuhteet

Vaikka lapsia ei vanhempiensa tavoin syytetä rikoksesta, heidän olosuhteensa eivät juuri eroa vankilasta.

Uutistoimisto AP:n toimittaja kävi sunnuntaina keskuksessa, jossa lapsia säilytettiin. Yhdessä häkissä, metalliaitojen takana, istui 20 lasta. Tilassa oli sipsipusseja, vesipulloja ja peittoja nukkumista varten.

Säilössä olevien ihmisten haastatteleminen ja kuvaaminen oli kielletty. Eräs teini-ikäinen tyttö oli kertonut paikalla käyneelle asianajajalle, että hän piti huolta hänelle tuntemattomasta, nuoremmasta tytöstä ja oli opettanut muille lapsille, miten nuoremman vaippa vaihdetaan.

– Säilössä olevat, vanhemmistaan erotetut lapset ovat traumatisoituneita, sanoi paikalla vieraillut Oregonin senaattori Jeff Merkley.

Paikalla olevat kertovat, että lapset on riistetty vanhempiensa sylistä. Kun vanhemmat ovat yrittäneet jäljittää heitä myöhemmin, se ei ole onnistunut.

Eräältä laittomasta rajanylityksestä syytetyltä honduralaisnaiselta oli viety sylistä tyttö, jota hän imetti, kertoi naisen kanssa puhunut vierailija.

”Julmaa ja moraalitonta”

Trumpin maahanmuuttopolitiikan seurauksena ihmisiä on aiemmin käännytetty esimerkiksi Haitin luonnonkatastrofialueille.

Lasten kohtelu Meksikon rajalla on herättänyt raivoisaa arvostelua kirkon ja ihmisoikeusjärjestöjen suunnalta. Tällä kertaa arvostelijoihin on liittynyt myös presidentin puoliso.

– Meidän tulee olla maa, joka noudattaa kaikkia lakeja, mutta sellainen, joka hallitsee sydämellä, Melania Trump sanoi tiedottajansa Stephanie Grishamin mukaan.

Myös presidentti George W. Bushin puoliso Laura Bush kutsui nollatoleranssikäytäntöä julmaksi ja moraalittomaksi The Washington Postin julkaisemassa kirjoituksessa.

Senaattori Lindsey Graham muistutti, että presidentti Trump voisi halutessaan lopettaa käytännön yhdellä puhelinsoitolla.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic