fbpx
Uutiset

Yhdysvallat ja Iran haukkuivat toisiaan – Ruhani moitti Trumpin "älyn heikkoutta"

Trumpin mukaan Iranin johtajat kylvävät kaaosta, kuolemaa ja tuhoa. Iranin ydinsopimusta yritetään pelastaa Yhdysvaltain pakotteet kiertävällä maksujärjestelmällä.
Iranin presidentti Hassan Ruhani astui puhumaan YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa tiistaina. Hän moitti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia älyn heikkoudesta.

Yhdysvallat ja Iran haukkuivat toisiaan tiistaina samalla, kun maailman johtajat olivat kokoontuneet YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton varoitti Iranin johtajia vakavista seurauksista, jos Iran jollain tavalla haavoittaa Yhdysvaltoja.

– Jos vastustatte meitä, meidän liittolaisiamme tai meidän kumppaneita, jos haavoitatte meidän kansalaisiamme, jos jatkatte valehtelemista ja huijaamista, niin kyllä, sillä on todellakin vakavat seuraukset, Bolton jyrisi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Bolton puhui Iranin vastaisessa seminaarissa tiistaina Yhdysvalloissa. Hän kutsui vuonna 2015 aikaan saatua Iranin ydinsopimusta “pahimmaksi diplomaattiseksi fiaskoksi Yhdysvaltain historiassa”.

Bolton oli Irakin sodan arkkitehtejä

Bolton on tunnettu hyökkäävistä kommenteistaan. Hän toimi presidentti George W. Bushin kansainvälisen turvallisuuden neuvonantajana aikana, jolloin Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin vuonna 2003. Moni on sittemmin pitänyt miehitystä väärin arvioituna, mutta ei Bolton.

Vähän ennen kuin Yhdysvallat presidentti Barack Obaman johdolla solmi Iranin ydinsopimuksen vuonna 2015, Bolton ehdotti täsmäiskua Iranin ydinlaitoksiin.

Sopimuksessa Iran lupasi vähentää 98 prosenttia rikastetusta uraanistaan, ja vastineeksi Iranin vastaisia pakotteita höllennettiin.

Presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat pois sopimuksesta viime toukokuussa ja on määrännyt sittemmin uusia pakotteita Iranille. BBC:n mukaan Iranin valuutta rial on kärsinyt Yhdysvaltain uusista pakotteista.

Marraskuussa on määrä tulla voimaan uusia pakotteita, jotka olisivat aiempaa vahingollisempia Iranille. Niiden on tarkoitus iskeä Iranin öljy- ja merenkulkuteollisuuteen sekä keskuspankkiin.

Ruhani moitti Trumpin “älyn heikkoutta”

Aiemmin Trump oli puheessaan YK:n yleiskokouksessa kutsunut Iranin johtoa “korruptoituneeksi diktatuuriksi”.

– Iranin johtajat kylvävät kaaosta, kuolemaa ja tuhoa, Trump sanoi.

– He eivät kunnioita naapureitaan tai rajojaan tai kansojen suvereniteettia.

Omassa puheenvuorossaan YK:n yleiskokouksessa Iranin presidentti Hassan Ruhani arvosteli terävästi Trumpin päätöstä irrottautua ydinsopimuksesta.

Ruhani sanoi, ettei hänellä ollut “tarvetta kuvaussessioon” Trumpin kanssa. Hän myös esitti, että Trumpin vetäytyminen kansainvälisistä sopimuksista olisi presidentin luonteen heikkoutta.

– Multilateralismin uhmaaminen ei ole vahvuuden merkki. Se on pikemminkin älyn heikkoutta. Se paljastaa kyvyttömyyden ymmärtää monimutkaista ja monenkeskistä maailmaa, Ruhani sivalsi.

Trump on vetänyt Yhdysvallat pois myös muun muassa Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trumpin on määrä johtaa tänään keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston kokousta Iranista ja ydinaseiden leviämisen estämisestä.

Uusi maksujärjestelmä apuun

Iranin ydinsopimuksen muut maat eli Britannia, Kiina, Ranska, Saksa ja Venäjä yrittävät yhä pelastaa sopimusta. Ne aikovat saada aikaan uuden maksujärjestelmän, joka kiertäisi Yhdysvaltain pakotteet ja pitäisi yllä liiketoimintaa Iranin kanssa.

Järjestelmä antaisi mahdollisuuden öljy-yhtiöille ja muulle liike-elämälle jatkaa kaupankäyntiä ilman tukeutumista Yhdysvaltain vetämään markkinaan ja dollariin. Järjestelmän yksityiskohtia hiotaan vielä.

EU lupasi aiemmin suojella yhtiöitä Yhdysvaltain pakotteilta, jotta ne pystyisivät tekemään laillista liiketoimintaa Iranin kanssa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati omassa YK-puheessaan “dialogia ja multilateralismia” suhteissa Iraniin.

Menot