fbpx
Uutiset

Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole EU:n alustavalla turvallisten maiden listalla – matkustamisen vapautumista linjataan tänään

Neljätoista unionin ulkopuolista maata on pääsemässä EU:n turvallisen matkustamisen listalle. Isoimmat listalta puuttuvat maat ovat Yhdysvallat, Venäjä ja Brasilia.
Etelä-Korea pääsee EU:n turvallisten maiden listalle. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel (oik.) ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen neuvottelivat presidentti Moon Jae-inin kanssa videoitse. Kuva: epa08517099
Etelä-Korea pääsee EU:n turvallisten maiden listalle. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel (oik.) ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen neuvottelivat presidentti Moon Jae-inin kanssa videoitse. Kuva: epa08517099

Euroopan unionin jäsenmaiden hallitukset paljastavat tänään luettelon maista, joita EU pitää turvallisina matkustamisen kannalta. Huomattavin puuttuva EU:n ulkopuolinen valtio listalla on perinteinen kumppani Yhdysvallat, jossa koronavirustilanne on edelleen paheneva monissa osavaltioissa.

EU-listalta puuttuvat uutistoimisto Reutersin kolmen diplomaattilähteen mukaan myös Venäjä ja Brasilia.

Euroopan unionin suositukset muun kuin välttämättömän matkustamisen avaamisesta on määrä julkistaa sen jälkeen, kun jäsenmaat ovat äänestäneet listasta. Unionin 27 jäsenmaata hahmottelevat listan avulla sitä, mihin maihin vapaa-ajan matkat ja liikematkustaminen on tästä lähtien hyväksyttävää.

Listalla olevat maat ovat Algeria, Australia, Etelä-Korea, Georgia, Japani, Kanada, Marokko, Montenegro, Ruanda, Serbia, Thaimaa, Tunisia, Uruguay ja Uusi Seelanti.

Äänestyksen tavoitteena on tukea matkailuelinkeinoa ja matkailukohteita EU:ssa. Erityisen tärkeää unionin ulkopuolisten matkailijoiden tulo on eteläisen Euroopan maille, jotka ovat kärsineet kovimman iskun pandemian aikana.

Kiinankin ehdollinen hyväksyminen on käsittelyssä. Ehtona olisi, että myös Kiinan viranomaiset sallivat EU-kansalaisten vierailun maassa. Turvallisten maiden listalle pääsyn ehtona on vastavuoroisuus.

“Turvallisten lista” on suositus jäsenmaille

Maaluettelon vahvistaminen edellyttää 15 jäsenvaltion hyväksyntää siten, että nämä maat edustavat myös 65 prosenttia EU:n väestöstä. Neljä EU-diplomaattia kertoi Reutersille, että he uskovat luettelon saavan tarvittavan kannatuksen.

Lista ei sido jäsenmaita, jotka päättävät itsenäisesti rajoistaan ja matkustuslinjauksistaan. Luettelo turvallisista maista toimii suosituksena EU-valtioille, joista osa lähes varmasti asettaa vastakin matkustusrajoituksia luetteloon päässeiden maiden kansalaisille.

EU on pyrkinyt avaamaan sisärajoja etenkin 26 valtion Schengen-alueella, jolla ei normaalisti ole rajatarkastuksia. Eri maiden välille on kuitenkin jäänyt rajoituksia.

Esimerkiksi Suomi, Norja, Tanska, Viro, Latvia ja Liettua ovat muodostaneet oman matkustuskuplansa.

Etelässä Kreikka on pitänyt koronatestin pakollisena ihmisille, jotka tulevat tietyistä EU-maista, kuten Ranskasta, Italiasta, Alankomaista tai Espanjasta. Testitulosta on odotettava eristäytyneenä. Tshekki puolestaan ei hyväksy turisteja Portugalista ja Ruotsista.

Britit saavat matkustaa moniin EU-maihin, vaikka muiden kuin välttämättömien matkustajien on Britanniaan tullessaan mentävä 14 vuorokauden karanteeniin.

Menot