fbpx
Uutiset

Yhdysvallat lupaa apua Bangladeshiin paenneille rohingya-pakolaisille

Yhdysvallat sanoo löytäneensä todisteita Myanmarin armeijan systemaattisesta väkivallasta rohingya-vähemmistöä kohtaan. Yhdysvaltain ulkoministeriö julkaisi raporttinsa samaan aikaan kun maa ilmoitti YK:ssa tukevansa Bangladeshiin paenneita rohingya-pakolaisia 185 miljoonan dollarin apupaketilla.

Yhdysvaltain ulkoministeriön raportti vastaa ihmisoikeusjärjestöjen aiempia selvityksiä, mutta Yhdysvallat ei käytä raportissaan termejä kansanmurha tai etninen puhdistus.

YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia etniseksi puhdistukseksi, ja YK:n alainen selvitysryhmä on vaatinut maan sotilasjohtoa syytteeseen rohingya-muslimien kansanmurhasta. Myanmar on kiistänyt syytteet.

Yhdysvaltain ulkoministeriön raportti perustuu huhtikuussa yli tuhannelle rohingyalle tehtyihin haastatteluihin Bangladeshissa.

– Tutkimus paljastaa, että viimeaikainen väkivalta pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa oli äärimmäistä, laajamittaista ja nähtävästi pyrki sekä terrorisoimaan väestöä että ajamaan rohingya-asukkaat ulos, raportissa sanotaan.

Raportin mukaan joillakin alueilla ihmisiä tapettiin joukoittain ampumalla väkijoukkoon tai lukitsemalla asukkaita palamaan sytytettyihin taloihin.

Yli 80 prosenttia haastatelluista kertoi nähneensä itse tappamista ja noin puolet kertoi seksuaalisesta väkivallasta kuten joukkoraiskauksista.

Väkivallan seurauksena yli 700 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin.

Asiasanat

Menot