fbpx
Uutiset

Yhdysvallat on jättänyt taakseen useita kansainvälisiä sopimuksia Trumpin presidenttikauden aikana

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lupasi jo vaalikampanjassaan, että mikäli hänet valitaan presidentiksi, hän vetää maansa huonoiksi katsomistaan sopimuksista. Trumpin päätökset ovat huolettaneet muuta maailmaa, mutta kelvanneet hänen kannattajilleen.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on presidenttikautensa aikana jättänyt taakseen useita kansainvälisiä sopimuksia. Kuva: epa08436605
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on presidenttikautensa aikana jättänyt taakseen useita kansainvälisiä sopimuksia. Kuva: epa08436605

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on presidenttikautensa aikana vetänyt maansa lukuisista kansainvälisistä sopimuksista ja järjestöistä tai ainakin uhannut tehdä niin.

Trump tunnetaan kansallismielisestä Amerikka ensin -politiikastaan, johon hän on vedonnut myös eropäätöksiä tehdessään. Trumpin politiikalla on ollut vaikutuksia koko maailmaan, sillä kansainvälisistä sopimuksista vetäytyminen vaikuttaa laajalti myös muihin maihin.

Viimeisimpänä Trump uhkasi erolla Maailman terveysjärjestö WHO:ta. Trump kertoi aikaisemmin viikolla esittämässään uhkauksessa, että mikäli järjestö ei paranna toimintaansa huomattavasti, Yhdysvallat lopettaa järjestön rahoittamisen pysyvästi ja harkitsee jopa eroa.

Kautensa aikana hän on ehtinyt vetää Yhdysvallat muun muassa näistä sopimuksista tai järjestöistä:

INF-sopimus

Yhdysvallat vetäytyi Venäjän kanssa solmitusta, keskimatkan ohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta viime vuoden elokuussa. Yhdysvallat syytti Venäjää sopimusrikkomuksista, mitkä Venäjä on kiistänyt.

Ydinsopimuksista irtautumisen pelättiin johtavan myös läpinäkyvyyden vähenemiseen ja kansainvälisen valvonnan vaikeutumiseen.

Pariisin ilmastosopimus

Pariisin ilmastosopimus allekirjoitettiin lähes 200 valtion välillä vuonna 2015 ja se astui voimaan vuonna 2016. Historiallisessa sopimuksessa mukana olivat lähes kaikki maailman valtiot.

Trumpin edeltäjän Barack Obaman hallinto allekirjoitti sopimuksen, jossa Yhdysvallat sitoutui vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta ja auttamaan ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Trumpin mukaan sopimus oli kuitenkin neuvoteltu huonosti ja hän ilmoitti vuonna 2017 vetävänsä Yhdysvallat siitä.

Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytyminen kuului Trumpin vaalilupauksiin presidentinvaaleissa vuonna 2016. Trump on väittänyt ilmastonmuutosta “kiinalaisten juoneksi” ja sanonut sopimuksen heikentävän Yhdysvaltojen kasvua.

TPP-sopimus

Tyynenmeren vapaakauppasopimus (TPP) muodostui alun perin 12 Tyynenmeren alueen valtion välille. Mukana olivat Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti. Sopimus muodosti maailman suurimman vapaakauppa-alueen.

Obama kävi pitkään neuvotteluja sopimuksesta, jota ei ehditty ratifioida ennen kuin Obaman presidenttikausi päättyi ja Trump nousi presidentiksi. Trumpin vaalilupauksiin sisältyi irtautuminen TPP-sopimuksesta, mikä edustaa Trumpin Amerikka ensin -politiikkaa.

Vain muutama kuukausi sen jälkeen kun Trump oli noussut presidentiksi, hän ilmoitti, että Yhdysvallat irtautuu sopimuksesta. Trumpin mukaan se oli Yhdysvaltojen etujen vastainen ja epäreilun yhdysvaltalaisia työläisiä kohtaan. Trump sanoi tuolloin sopimuksesta eroamisen tuovan työpaikkoja takaisin Yhdysvaltoihin.

– Mahtava asia amerikkalaisille työläisille, Trump sanoi BBC:n mukaan allekirjoitettuaan irtautumista koskevan asetuksen.

YK:n ihmisoikeusneuvosto

Yhdysvallat vetäytyi YK:n ihmisoikeusneuvostosta (UNHRC) vuonna 2018. YK:n ihmisoikeuskomissaari oli kritisoinut lasten erottamista vanhemmistaan Yhdysvaltojen ja Meksikon välisellä rajalla vain vähän ennen Yhdysvaltojen ilmoitusta.

The New York Timesin mukaan päätös oli mielenilmaus sille, että neuvosto oli jatkuvasti kritisoinut Israelin toimia. Kyseessä oli lehden mukaan ensimmäinen kerta, kun maa jätti vapaaehtoisesti neuvoston. Yhdysvaltojen päätös sai kiitosta Israelilta.

Tuolloin Yhdysvaltojen YK-lähettiläänä toiminut Nikki Haley syytti ihmisoikeusneuvostoa Israelin vastaisesta asenteesta ja väitti neuvoston jättävän huomiotta merkittävämpien ihmisoikeusrikkomuksia harjoittavien maiden toimet.

Yhdysvallat erosi vuonna 2017 myös YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescosta, jota se syytti Israelin vastaisuudesta. Yhdysvaltojen ja järjestön välillä oli jännitteitä vuosien ajan ennen Trumpin hallinnon eropäätöstä.

Iranin ydinasesopimus

Presidentti Barack Obama oli mukana neuvottelemassa Iranin ydinsopimuksesta, jossa saavutettiin sopu viimein vuonna 2015 vuosikausia jatkuneiden neuvottelujen jälkeen. Sopimus velvoitti Iranin keskeyttämään ydinaseen kehittelyn ja sopimuksen muut osapuolet liennyttämään talouspakotteita Irania vastaan.

Trumpin mukaan Obaman neuvotteleva sopimus oli kuitenkin “huonoin ikinä”. Vuonna 2018 Trump veti Yhdysvallat sopimuksesta ja palautti Iranille mojovat pakotteet. Päätös kiristi Yhdysvaltojen ja Iranin välejä.

Nato

Yhdysvallat on yhä sotilasliitto Naton jäsen, mutta Trump ei ole peitellyt tyytymättömyyttään puolustusyhteistyöhön. Hän on muun muassa valittanut siitä, että pienemmät maat eivät osallistu riittävästi Naton puolustuskustannuksiin.

Yhdysvallat on kuitenkin yhä Nato-jäsen.

Menot