fbpx
Uutiset

"Yhdysvallat on vahvempi kuin koskaan", julisti Trump puheessaan – Selän takana Pelosi repi kopion presidentin puheesta

Virkarikostutkinta on kiristänyt demokraattien ja republikaanien välejä entisestään. Jakautuneisuus kiteytyy presidentti Donald Trumpin ja edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin kanssakäymiseen.
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmaisi kantansa repimällä kopion presidentti Donald Trumpin puheesta. Kuva: MICHAEL REYNOLDS
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmaisi kantansa repimällä kopion presidentti Donald Trumpin puheesta. Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ja edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin välillä vallitseva vihamielisyys kiehahti yli laidan presidentin pitäessä vuotuista puhettaan kansakunnan tilasta tiistaina parhaaseen katseluaikaan paikallista aikaa.

Trump ja Pelosi eivät pyrkineet peittelemään kireitä välejään. Trump ojensi Pelosille kopion puheestaan, mutta kieltäytyi kättelemästä kättään ojentavaa Pelosia.

Puheen päättyessä Trumpin selän takana seisova Pelosi repi palasiksi kopion presidentin puheesta. Myöhemmin hän kommentoi medialle, että se oli “kohtelias ele verrattuna vaihtoehtoihin”.

Televisioidussa puheessaan Trump ylisti tähänastisen presidenttikautensa saavutuksia. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen talous voi paremmin kuin koskaan, ja valtion rajat on turvattu: “Yhdysvallat on vahvempi kuin koskaan ennen”, Trump vakuutti.

– Siirrymme eteenpäin vauhdilla, jollaista ei voinut kuvitellakaan vain vähän aikaa sitten, emmekä koskaan palaa takaisin! Trump julisti puheensa alkupuolella.

Senaatti äänestää tänään

Puhe ajoittui poliittisesti kiinnostavaan ajankohtaan, sillä senaatti äänestää presidentin virkasyytteistä tänään keskiviikkona. Äänestys on tarkoitus käydä iltapäivällä paikallista aikaa, mikä tarkoittaa, että Suomessa tuloksia voidaan odottaa yöllä.

Republikaaneilla on enemmistö senaatissa, ja siksi Trumpin odotetaan vapautuvan syytteistä.

Trump vältteli virkasyytevyyhtiä puheensa aikana. Tämä antaa merkkejä siitä, että Trump haluaa jättää taakseen vyyhdin, johon huomio on viime kuukausien pitkälti aikana keskittynyt.

Demokraatit laittoivat virkarikostutkinnan alulle syyskuussa, ja vyyhtiä käsiteltiin pahoin jakautuneessa edustajainhuoneessa ennen kuin se siirtyi senaatin oikeuteen alkuvuodesta.

Virkarikostutkinta on syventänyt demokraattien ja republikaanien välillä vallitsevia erimielisyyksiä. Jakautuneisuus ja poliittisen taistelun jäljet näkyivät tiistaina selvästi edustajainhuoneessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan republikaanit osoittivat Trumpille suosiotaan seisten samalla, kun suurin osa demokraateista istui hiljaa ja tiukasti penkeissään.

Osan demokraateista nähtiin pudistelevan päätään Trumpin sanoessa, että “kansakunnan yhteisyys on vahvempaa kuin koskaan ennen”.

Menot