Uutiset

Yhdysvallat säästyi repiviltä vaaliriidoilta

Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulos venyi odotettaessa ratkaisevien osavaltioiden tuloksia. Republikaanien George W. Bushin voitto näytti jo varmalta, mutta amerikkalaisen vaalijärjestelmän omalaatuisuus oli siirtää lopullisen ratkaisun.

Kun äänistä oli laskettu 96 prosenttia, Bushin saalis oli selvästi suurempi kuin demokraattien ehdokkaan John Kerryn. Kerry kuitenkin sulatteli tulosta alkuiltaan Suomen aikaa, ennen kuin oli valmis myöntämään istuvan presidentin voittaneen.

Tilannearvion tehtyään Kerry lopulta ymmärsi, etteivät polttopisteeseen nousseen Ohion osavaltion laskemattomat äänetkään olisi enää riittäneet demokraattien voittoon. Hän soitti onnittelunsa Bushille, joka puolestaan kehui vastustajaansa ihailtavaksi ja kunnioitettavaksi.

Tällä tavoin säästyttiin repivältä ja katkeruutta herättävältä kähinältä ja oikeustaisteluilta, joihin molemmat leirit olivat valmistautuneet palkkaamalla tuhansia juristeja.

Hetken kuitenkin näytti, että neljän vuoden takainen ääntenlaskupainajainen saattaisi toistua. Pahimmassa tapauksessa vatvominen Ohiossa olisi saattanut kestää 15. marraskuuta asti, jolloin viimeisinkin postiääni olisi ollut laskettu.

Amerikkalaisittain demokratia voi olla tavattoman vaikeaselkoista matematiikkaa, mutta vielä sitäkin enemmän juridiikkaa.

Yhdysvaltain presidentinvaalit vetivät puoleensa ennennäkemättömän huomion lähes kaikkialla, myös Suomessa. Aivan kuin koko maailmalle olisi valittu presidenttiä!

John Kerry keräsi laajasti kannatusta ja suuri osa suomalaisistakin olisi pitänyt häntä parempana presidenttinä. Suurin ”syyllinen” Kerryn kannatukseen on Irakin sota, jonka George W. Bush laittomasti aloitti.

Internetissä järjestetyt äänestykset ja kampanjat loivat mielikuvaa, jonka mukaan kaikkien pitää ottaa kantaa asiaan. Toivottavasti kenellekään ei jäänyt käsitystä, että suomalaisten mielipiteillä olisi ollut asiallista merkitystä.

Yhdysvaltain presidentin nimellä on silti Suomellekin väliä.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan vaalitulos ei vaikuta maiden välisiin suhteisiin. Miten niin ei vaikuta?

Jatkuvuuden julistamisessakin pitäisi olla rajansa. Kun Bush voitti, voidaan olettaa, ettei mikään hirveästi muutu. John Kerry olisi kuitenkin voinut tuoda uusia tuulia ulkopolitiikkaan, myös Suomen ja Yhdysvaltain välisiin suhteisiin.

Muutokset ovat mahdollisia myös George W. Bushin ulkopolitiikassa. Hän ei välttämättä enää toisella kaudellaan ole Eurooppaan päin ylimielinen riitapukari.

Irakin sota on toivottavasti antanut edes jonkinlaisen opetuksen. Maailmanpoliisin rooli on liian raskas kannettavaksi maailman vahvimmallekin.

Terroristijohtaja Osama bin Laden saattoi antaa presidentti Bushille ratkaisevan kannatuspiikin viimeisimmällä uhkauksellaan. George W. Bush lähti päättäväisesti terrorismin vastaiseen sotaan, mikä on monien amerikkalaisen mielestä hänen paras ansionsa.

Päivän lehti

5.4.2020