fbpx
Uutiset

Yhdysvallat saattaa antaa tänään käyttöluvan Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle

Britannia aloitti rokotukset jo aiemmin tällä viikolla. EU tekee päätöksensä tämän kuun aikana.
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA pitää tänään kokouksen, jossa se arvioi Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen hyväksymistä hätäkäyttöön.
Koronavirusrokotteista on tällä hetkellä huutava pula eri puolilla Eurooppaa. Kuva: EPA

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA pitää tänään kokouksen, jossa se arvioi Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen hyväksymistä hätäkäyttöön. Virasto voi myöntää rokotteelle käyttöluvan, vaikka sillä ei vielä olisi myyntilupaa.

Lupa rokottamiselle koskisi yli 16-vuotiaita. FDA:n rokotekomitean kokous alkaa kello 16 Suomen aikaa.

Varapresidentti Mike Pence sanoi maanantaina, että jos rokote saa käyttöluvan, rokottaminen voidaan aloittaa jo ensi viikolla. Yhdysvallat pyrkii rokottamaan joulukuussa jo 20 miljoonaa kansalaista. Tavoite on, että koko väestö on saanut rokotteen kesäkuuhun mennessä.

FDA:n päätöksiä rokotteesta odotetaan herkeämättä, sillä Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvät päivittäiset kuolemat ylittivät keskiviikkona 3  000:n rajapyykin. Maassa on todettu yli 15 miljoonaa virustartuntaa ja lähes 290  000 kuolemaa.

Allergiset reaktiot voivat estää rokotteen saamisen

Uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona, että luvan hellitessä FDA todennäköisesti pyytää voimakkaisiin allergiareaktioihin taipuvaisia ihmisiä jättämään sen ottamatta. Asiasta kertoi Yhdysvaltain koronavirusrokoteryhmän neuvonantaja Moncef Slaoui.

Taustalla ovat Britanniassa esiin tulleet tapaukset, joissa kaksi kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n työntekijää sai hoitoa vaativan allergisen reaktion rokotteen saatuaan.

Alkuvaiheessa rokotetta on saatavilla rajallisesti. Yhdysvaltain tartuntatautivirasto on linjannut, että ensimmäiseksi tulee rokottaa terveydenhuollon työntekijät ja hoitokodeissa asuvat iäkkäät.

Britannia antoi Pfizerin ja Biontechin rokotteelle käyttöluvan jo viime viikolla ja alkoi tiistaina rokottaa kansalaisiaan koronavirusta vastaan ensimmäisen länsimaana.

Euroopassa päätöksiä ennen vuodenvaihdetta

Pfizerin ja Biontechin rokote on myös Euroopan lääkeviraston EMA:n lupakäsittelyssä. EMA on kertonut tekevänsä päätöksen asiassa viimeistään 29. joulukuuta. Jos rokote saa EU:ssa myyntiluvan, sitä tulee myös Suomeen.

Amerikkalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä rokote osoittautui kliinisissä testeissä 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan, eikä siitä ole ilmennyt vakavia haittavaikutuksia.

Muidenkin yhtiöiden rokotteista on saatu testeissä hyviä tuloksia. FDA arvioi käyttöluvan myöntämistä amerikkalaisyhtiö Modernan rokotteelle 17. joulukuuta. Modernan rokotetta on tilattu myös EU:hun.

Sekä Pfizerin ja Biontechin että Modernan rokotetta pitää antaa ihmisille kaksi annosta.

Menot