fbpx
Uutiset

Yhdysvallat saattaa lähettää sotilaallisen sairaala-aluksen reaktiona Venezuelan kriisiin

Varapresidentti Mike Pence kertoo USA:n strategiasta Venezuelan kriisissä myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa pitämässään puheessa.
Venezuelan virkaatekevän presidentin Juan Guaidón kannattajat osoittivat mieltään Costa Rican pääkaupungissa San Joséssa maanantaina. Kuva: JEFFREY ARGUEDAS
Venezuelan virkaatekevän presidentin Juan Guaidón kannattajat osoittivat mieltään Costa Rican pääkaupungissa San Joséssa maanantaina. Kuva: JEFFREY ARGUEDAS

Yhdysvallat suunnittelee sotilaallisen sairaala-aluksen lähettämistä avuksi Venezuelan kriisiin, kertoi Yhdysvaltojen hallinnon virkailija Reutersille. Lähde ei tarkentanut aluetta, jonne alus matkustaisi. Viime vuonna Yhdysvaltojen laivaston sairaala-alus hoiti Venezuelasta lähteneitä pakolaisia Kolumbiassa, Perussa, Ecuadorissa ja Hondurasissa.

Osa maan republikaanipoliitikoista toivoo Yhdysvalloilta järeämpää sotilaallista väliintuloa Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidón tueksi, mutta presidentti Donald Trump sanoi viime viikolla, että sellaista ei ole luvassa.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence pitää myöhään tiistai-iltana puheen, jossa Trumpin hallinto arvioi ensimmäistä kertaa strategiaansa suhteessa Venezuelaan viime viikkoisten massiivisten katumielenosoitusten jälkeen.

Protesteja johti Guaidó, jolla on paitsi Yhdysvaltain, myös noin 50 muun maan tuki. Guaidó nimitti itsensä tammikuussa Venezuelan perustuslain mukaisesti virkaatekeväksi presidentiksi. Hän teki tämän siksi, että katsoi presidentti Nicólas Maduron uudelleenvalinnan maan johtoon viime vuonna olleen laiton.

Pencen odotetaan tarjoavan Venezuelan puolustusvoimille kannusteita siitä hyvästä, että se siirtyisi vastustamaan presidentti Maduroa. Puheessaan Pence myös varoittaa Venezuelaa siitä, että Yhdysvallat aikoo määrätä pakotteita kaikille Venezuelan korkeimman oikeuden tuomareille.

Pence aikoi myös tarjota maasta pakolaisiksi lähteneille talousapua sekä maalle apupaketin, joka on ehdollinen riippuen poliittisesta muutoksesta maassa. Maata vaivaa hyperinflaatio ja puute ruoasta, vedestä, sähköstä ja lääkkeistä.

Menot