Uutiset

Yhdysvallat tajusi, mihin uhkailu vie - asiantuntija: kauppasopu erittäin hyvä uutinen

Helsinki
26.07.2018, 19:02

Talous

EU:n ja Yhdysvaltojen aikaansaama sopu on erittäin hyvä uutinen, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula.
Jatko riippuu siitä, miten neuvotteluissa päästään etenemään. Neuvotteluiden aikana ainakaan uusia kaupparajoitteita ei ole tulossa.
Sopua vauhditti se, että Yhdysvallat on havainnut, mihin vastatoimien kierre ja uhkailu ovat viemässä, Ylikarjula arvioi. Yhdysvallat esitteli muutama päivä sitten tukipaketin kauppakiistan kolhimille maanviljelijöille.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoivat sopineensa toimista, joilla vältetään kireän kauppatilanteen paheneminen.
Ylikarjula pitää erityisen hyvänä uutisena myös sitä, että WTO:n uudistamisesta keskusteltiin.
– Yhdysvallat on haastanut sen periaatteita, joten uudistamisen nostaminen agendalle on myönteinen asia, hän sanoo.

Sipilä kiitteli lopputulosta

Trump ja Juncker sanoivat tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat ja EU sitoutuvat työskentelemään yhdessä sen eteen, että teollisuustuotteiden tullimaksut voitaisiin poistaa. Suunnitelman mukaan EU ostaa Yhdysvalloista enemmän soijapapuja ja nesteytettyä maakaasua. Yhdysvallat puolestaan harkitsee uudelleen teräs- ja alumiinitullejaan. Lisäksi suunnitellut uudet tullimaksut pannaan jäihin.
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi myöhemmin torstaina, että kysymys teräs- ja alumiinitulleista sekä vastatoimista ratkaistaan välittömästi.
Suurin osa Yhdysvaltojen soijapapujen viennistä menee Kiinaan, ja EU-alueelle sen tuonti on ollut jo helppoa. Siksi niiden painottamista sopimuksessa on ihmetelty.
– Soijapapu on Trumpin äänestäjäkunnalle tärkeä asia, arvioi Ylikarjula.
Juncker tapasi Trumpin Washingtonissa. Tapaaminen alkoi Suomen aikaa myöhään keskiviikkoiltana. Ennen neuvotteluiden alkamista tapaamisesta ei odotettu läpimurtoa. Tapaamisen tarkoituksena oli korjailla Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin tulehtuneita kauppasuhteita.
Trumpin asettamat teräs- ja alumiinitullit ovat johtaneet EU:n vastatoimiin ja lietsoneet pelkoa täysimittaisesta kauppasodasta. Vielä ennen neuvotteluiden alkamista Juncker sanoi, että ei ole kovin optimistinen.
Sipilä kiitteli lopputulosta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiitteli neuvotteluiden lopputulosta.
– Tärkeää, että negatiivinen kierre katkaistaan. EU:n on edelleen pidettävä kiinni vapaan kaupan periaatteista, Sipilä sanoi Twitterissä.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) arvioi, että eurooppalaisten on syytä olla varovaisen optimistia liittyen EU:n ja Yhdysvaltain sopuun tullikiistassa. Hänen mukaansa tilanne on nyt rauhoitettu ja keskusteluyhteys on olemassa.
Virolainen pitää tärkeänä sitä, että EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen yhteydessä perustettiin työryhmä, joka jatkaa neuvotteluja muun muassa teollisuustuotteiden osalta.
– Siinä mielessä olen aavistuksen miinusmerkkinen, että olisihan saman tien voitu sanoa, että poistetaan teräs- ja alumiinitullit EU:n jäsenmailta. Siinähän todettiin vain, että haetaan ratkaisua, Virolainen kuitenkin sanoi STT:lle.
Hänen mukaansa vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että tapaamisessa sovittiin Maailman kauppajärjestön WTO:n uudistamisesta.
– Nyt siinä riitojen ratkaisumekanismi ja varsinkin valituselimien tuomareiden nimitykset ovat olleet jumissa juuri Yhdysvaltain toimien takia. Jos tämä aukaisisi sen solmun, niin silloin me tiedetään, että meillä on oikeasti toimiva riitojen ratkaisu(menetelmä), kun nyt se on pikkuisen jumissa.

Sopu autotulleista piristi Frankfurtin pörssiä

Autotullien uhkan väistyminen piristi erityisesti Frankfurtin pörssiä, jonka DAX-indeksi kohosi 1,83 prosenttia. Sopu on erityisen tärkeä Saksan mahtavalle autoteollisuudelle.
Muualla Euroopassa pörssireaktiot olivat vaisumpia. Nokian heikon tuloksen painama Helsingin pörssi päätyi nipin napin plussalle.

https://twitter.com/AMVirolainen
https://twitter.com/juhasipila

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi