fbpx
Uutiset

Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs

Jos Suomi käyttää Nato-optiotaan, Yhdysvallat ei asetu tielle.
Yhdysvaltojen Nato-lähettiläs Kay Bailey Hutchinsonin mukaan Suomi olisi Yhdysvalloille mieluinen Nato-kumppani.
Yhdysvaltojen Nato-lähettiläs Kay Bailey Hutchinsonin mukaan Suomi olisi Yhdysvalloille mieluinen Nato-kumppani.

Suomi olisi erittäin mieluinen Nato-kumppani Yhdysvaltojen näkökulmasta, näkee Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs Kay Bailey Hutchinson.

Lännen Media kysyi Suomen Nato-option voimassaolosta Hutchinsonilta tiistaina järjestetyssä on-line pressitilaisuudessa. Jos Suomi päättäisi käyttää Nato-optiotaan, Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi transatlanttiseen puolustusliittoon.

– Tiedän sydämessäni, että toivottaisimme Suomen aina tervetulleeksi Natoon, jos he päättäisivät hakea jäsenyyttä. Suomalaiset ovat hyviä kumppaneita meille, Hutchinson sanoi.

Suomen ulkoministeriön Nato-selvityksen kirjoittaja, ranskalainen turvallisuusasiantuntija François Heisbourg arvioi viime viikolla Lännen Median haastattelussa Suomen Nato-option vaarantuneen presidentti Donald Trumpin virkaanastumisen jälkeen. Nato-selvitys valmistui keväällä 2016.

Heisbourg sanoi, että Trumpin reaktiota Suomen jäsenhakemukseen olisi mahdotonta ennakoida. Heisbourgin pessimismistä ei näkynyt Hutchinsonin vastauksessa häivähdystäkään.

– Tiedämme, että jäsenyyden hakeminen on kuitenkin päätös, joka jokaisen maan pitää tehdä itse, ja siinä en voi neuvoa, hän sanoi.

Pohjois-Makedonia jäseneksi

Nato laajenee vielä tämän vuoden puolella, arvioi Hutchinson. Nimikiistassa Kreikan kanssa sopuun päässyt Pohjois-Makedonia allekirjoitti alkuvuodesta Naton liittymispöytäkirjan, mutta jäsenmaiden tulee vielä vahvistaa jäsenyys.

Pohjois-Makedonian jäsenyys saatetaan virallistaa joulukuussa Lontoossa järjestettävässä Nato-huippukokouksessa.

– Jokaisella kumppanimaalla on oma parlamentaarinen prosessinsa. Uskon, että Yhdysvaltojen senaatti ratifioi laajennuksen kesän aikana tai viimeistään syksyllä, Hutchinson sanoi.

Viimeksi Nato laajentui kaksi vuotta sitten, kun jäseneksi liittyi Montenegro.

Menot