fbpx
Uutiset

Yhdysvalloissa alettiin tutkia Instagramin vaikutuksia lapsiin – "Aidosti uhkaavat fyysistä ja henkistä terveyttä"

Facebookista nimensä Metaksi vaihtaneelle yhtiölle mainekriisi on yksi sen historian vakavimmista.
Tietovuodon myötä julki tulleet sisäiset dokumentit osoittavat, että Metan johto tuntee ja tunnistaa Instagramin aiheuttamat riskit teini-ikäisten hyvinvoinnille.
Tietovuodon myötä julki tulleet sisäiset dokumentit osoittavat, että Metan johto tuntee ja tunnistaa Instagramin aiheuttamat riskit teini-ikäisten hyvinvoinnille. Lehtikuva/ / AFP Kirill Kudryavtsev

Yhdysvalloissa useiden osavaltioiden yhteenliittymä ilmoitti torstaina alkavansa tutkia Instagram-kuvapalvelun omistavan Metan toimia sovelluksen markkinoinnissa lapsille. Taustalla on epäily siitä, että yhtiö ei huomioi toimissaan palvelun mahdollisia haittavaikutuksia, vaikka se on niistä hyvin tietoinen.

Tietovuodon myötä julki tulleet sisäiset dokumentit osoittavat, että Metan johto tuntee ja tunnistaa Instagramin aiheuttamat riskit teini-ikäisten hyvinvoinnille. Facebookin entinen työntekijä Frances Haugen toimitti dokumentit päättäjille, toimittajaryhmälle sekä useille viranomaisille.

Facebookista nimensä Metaksi vaihtaneelle yhtiölle mainekriisi on yksi sen historian vakavimmista.

–  Facebook, nyt Meta, on epäonnistunut nuorten suojelemisessa alustoillaan ja sen sijaan päättänyt olla huomioimatta tai joissain tapauksissa panostaa tunnettuihin manipulointikeinoihin, jotka aidosti uhkaavat fyysistä ja henkistä terveyttä — käyttäen lapsia hyväksi tavoitellakseen voittoa, Massachusettsin osavaltion oikeusministeri Maura Healey toteaa lausunnossa.

Meta pitää syytöksiä perusteettomina

Selvityksen tavoitteena on tarkastella esimerkiksi Metan keinoja pyrkiä lisäämään nuorten käyttäjien Instagram-vierailujen määrää ja kestoa sekä toimien mahdollisia haittavaikutuksia.

Kalifornian osavaltion oikeusministeri Rob Bonta kertoo lausunnossaan, että Metan oma, sisäinen selvitys on osoittanut Instagramin käytön olevan yhteydessä esimerkiksi nuorten masennukseen, syömishäiriöihin ja jopa itsemurhiin.

Meta on ilmoittanut syytösten olevan perusteettomia ja sanonut tehneensä työtä nuorten suojelemiseksi.

Yhtiö kertoo kehittäneensä uusia ominaisuuksia, joista voi olla apua ihmisille, joilla on ongelmia vaikkapa kehonkuvansa kanssa.

Esimerkkinä se kertoo uuden Pidä tauko -ominaisuuden, jonka käyttäjä voi ottaa itse käyttöön ja joka kannustaa pitämään tauon, kun sovellusta on selattu tietyn aikaa.

Menot