fbpx
Uutiset

Yhdysvalloissa epäillään kahta Twitterin ex-työntekijää vakoilusta Saudi-Arabian hyväksi

Twitter ei ole kommentoinut sitä, miten vakoilu selvisi. Kuva: JUSTIN LANE
Twitter ei ole kommentoinut sitä, miten vakoilu selvisi. Kuva: JUSTIN LANE

Kaksi Twitterin entistä työntekijää ja kolmas mies, joka on työskennellyt Saudi-Arabian kuningasperheelle, joutuu syytteeseen vakoilusta.

Syytteen mukaan kolmikko on hankkinut Twitter-käyttäjien yksityisiä käyttäjätietoja ja toimittanut niitä saudiviranomaisille rekisteröitymättä vieraan vallan agenteiksi.

Yksi miehistä on syytekirjelmän mukaan toistuvasti käynyt Saudien kuningasperheen tunnetun kriitikon tilillä. Hän on saanut sieltä tietoonsa tiliin liitetyn sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron.

Hän on hakenut vastaavia tietoja myös toisen saudikriitikon tililtä.

Toisen syytteessä olevan työntekijän toimet tulivat Twitterin tietoon jo vuosia sitten. Hänet siirrettiin sivuun työtehtävistään vuonna 2016, mutta sitä ennen hän oli ehtinyt kerätä tietoa yli 6 000 tililtä. 33 tileistä oli sellaisia, joista Saudiviranomaiset olivat jättäneet tietopyyntöjä Twitterille.

Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan tietoja on voinut käyttää käyttäjien paikan selvittämiseen.

Twitter kiitollinen viranomaisille

Entisille Twitter-työntekijöille annettiin rahaa ja muita palkkioita, kuten arvokello vastineeksi jakamistaan tiedoista. Linkkinä miesten ja saudihallinnon välillä on toiminut tapauksen kolmas epäilty.

Syytteen mukaan suurin osa kontakteista saudiviranomaisiin tapahtui vuosien 2014 ja 2015 aikana, kun kruununprinssi Mohammad bin Salman oli nousemassa valtaan. Toisesta miehestä on myös yhteiskuva prinssin kanssa tältä ajalta.

Saudi-Arabian suurlähetystö ei ole kommentoinut syytettä. Twitter puolestaan sanoo olevansa kiitollinen FBI:lle ja oikeusministeriölle tapauksen tutkinnasta.

– Tiedostamme, mihin saakka asti pahantekijät ovat valmiita menemään sabotoidakseen palveluamme, yhtiö ilmoitti.

Twitter sanoi myös, että se rajoittaa pääsyä arkaluontoiseen tietoon rajoitetulle joukolle koulutettuja ja tarkastettuja työntekijöitä ja kertoi ymmärtävänsä riskit, joille Twitterissä valtaapitäviä kritisoivat asettavat itsensä alttiiksi.

Twitter ei ole kommentoinut sitä, miten se sai selville miesten toiminnan tai ottiko se itse viranomaisiin yhteyttä.

Menot