fbpx
Uutiset

Yhdysvalloissa järjestetään aamuyöstä viimeinen vaaliväittely – Trumpilla viimeiset hetket kääntää vaalit edukseen

Viimeinen vaaliväittely käydään torstain ja perjantain välisenä yönä Tennesseen Nashvillessa.
Presidentti Donald Trump (vas.) ja Joe Biden kuvattuna ensimmäisessä väittelyssä syyskuun lopulla. Kuva: epa08729146
Presidentti Donald Trump (vas.) ja Joe Biden kuvattuna ensimmäisessä väittelyssä syyskuun lopulla. Kuva: epa08729146

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on alle kaksi viikkoa aikaa. Viimeinen vaaliväittely republikaanipresidentti Donald Trumpin ja demokraattien vastaehdokkaan Joe Bidenin välillä käydään torstain ja perjantain välisenä yönä, ja sen jälkeen edessä on kampanjoinnin loppusuora ennen marraskuun 3. päivää.

Kolmesta, tässä tapauksessa kahdesta, vaaliväittelystä viimeisellä katsotaan perinteisesti olevan painoarvoa vaalien lopputulokseen. Tämän vuoden vaalit ovat kuitenkin olleet monella tapaa perinteisestä poikkeavat, ja edellinen huutoäänestykseksi äitynyt väittelytilaisuus syyskuun lopulla on tästä hyvä esimerkki.

Onkin epäselvää, kuinka suuri merkitys väittelyn annilla on äänestyskäyttäytymiseen.

Koronapandemian keskellä käydyissä tempoilevissa vaaleissa ainakin yksi tekijä on pysynyt samana, nimittäin Bidenin johto mielipidemittauksissa.

Mielipidemittaussivusto Fivethirtyeightin mukaan Bidenin kannatus on 52 prosenttia, kun Trumpin kannatus on 42 prosenttia.

Voittaja tarvitsee taakseen 270 valitsijamiestä. Tämänhetkisen tilanteen perusteella Bidenilla olisi takanaan 279 valitsijamiestä, Trumpilla 125, esimerkiksi The Financial Timesindata näyttää.

Vaa’ankieliosavaltiot ratkaisevat

Trumpilla alkaa olla viimeiset hetket kääntää tilanne edukseen. Mitä Trumpin on tehtävä kuroakseen kiinni ja voittaakseen? Ensinnäkin hänen on saatava empiviä äänestäjiä puolelleen, toiseksi houkuteltava osa Bidenin äänestäjistä leiriinsä, Reuters kirjoittaa.

Mielipidemittausten mukaan ehdokasvalintaansa empiviä äänestäjiä on suhteellisen vähän. Reuters/Ipsos-kyselyn mukaan vain 8 prosenttia potentiaalisista äänestäjistä empi ehdokastaan viikko sitten. Vuoden 2016 vaaleissa samassa vaiheessa kampanjaa empiviä oli yli kaksinkertainen määrä.

Lisäksi ennätykselliset 42 miljoonaa amerikkalaista oli jo äänestänyt ennen Nashvillessa järjestettyä väittelyä, mikä lähtökohtaisesti kavensi Trumpin mahdollisuuksia käännyttää esiintymisellään äänestäjiä puolelleen.

Trumpin koronatartunta lokakuun alussa keskeytti hänen kampanjatilaisuutensa noin viikoksi, ja nyt hän on kampanjoinut senkin edestä.

Presidentti on keskittynyt kampanjoimaan erityisesti Floridassa, Arizonassa, Pohjois-Carolinassa ja Pennsylvaniassa. Nämä vaa’ankieliosavaltiot ovat keskeisiä Trumpin voiton kannalta, ja näissä osavaltioissa kilpailu on tiukka.

Vaalit ratkaistaan vaa’ankieliosavaltioissa. Ilman Trumpille tärkeintä vaa’ankieliosavaltiota Floridaa voitto on epätodennäköinen. Trumpin on myös pärjättävä ainakin yhdessä niin sanotun ruostevyöhykkeen keskeisimmästä kolmesta osavaltiosta, Pennsylvaniassa, Wisconsinissa tai Michiganissa, mielipidetutkija Paul Maslin sanoo AP:lle.

Mikäli hän onnistuu Floridan ja Pennsylvanian lisäksi puolustautumaan Pohjois-Carolinassa, Arizonassa, Georgiassa ja Ohiossa, hän voittaa, AP tiivistää.

Biden johtaa Michiganissa noin 8:lla, Wisconsinissa vajaalla 7:llä ja Pennsylvaniassa noin kuudella prosenttiyksiköllä, Fivethirtyeightin tilastoista selviää.

Väittelyssä suljetaan mikrofoni

Viimeinen vaaliväittely toteutetaan siten, että toisen ehdokkaan mikrofoni suljetaan toisen kahden minuutin avauspuheenvuoron ajaksi kunkin aiheen kohdalla.

Teemoina ovat koronaviruksen vastainen taistelu, amerikkalaiset perheet, rotu Amerikassa, ilmastonmuutos, kansallinen turvallisuus ja johtajuus.

Väittely alkaa Suomen aikaa kello neljältä aamuyöstä perjantaina.

USA:n vaalit

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on ollut johdossa useimmissa valtakunnallisissa mielipidekyselyissä sitten vuoden alun.

Kannatus

52 %

Biden saisi näillä näkymin 52 prosenttia äänistä.

Hän on johtanut republikaanien ehdokasta, presidentti Donald Trumpia enimmillään hieman yli kymmenen prosenttiyksikköä.

Trump saisi 42 prosenttia.

Yli 42 miljoonaa amerikkalaista on jo antanut vaaleissa äänensä. Edellisissä vaaleissa äänesti noin 129 miljoonaa amerikkalaista.

Vuosi 2016

Viime vaalien alla syksyllä 2016 Hillary Clinton johti Trumpia mielipidekyselyissä, mutta vain muutamalla prosenttiyksiköllä.

Mielipidekyselyt eivät antaneet viimeksi yhtä selkeää viestiä ehdokkaiden kannatuksesta kuin nyt.

Menot