fbpx
Uutiset

Yhdysvaltain korotetut tullimaksut astuivat voimaan, Kiina iski vastaan

Kiinalaisia kontteja kuvattuna Los Angelesin satamassa Yhdysvalloissa. Kuva: ETIENNE LAURENT
Kiinalaisia kontteja kuvattuna Los Angelesin satamassa Yhdysvalloissa. Kuva: ETIENNE LAURENT

Yhdysvallat on viime yönä alkanut kerätä korkeampia tullimaksuja useilta kiinalaisilta tuotteilta, jotka saapuvat maahan meriteitse.

Presidentti Donald Trump nosti tullimaksun 10 prosentista 25 prosenttiin jo toukokuun alkupuolella. Laivalla tuotava rahti, joka lähti Kiinasta ennen tullimaksujen korotusta, on kuitenkin vielä tähän saakka päässyt maahan vanhoilla tullimaksuilla.

Keskiyöllä paikallista aikaa etu kuitenkin loppui, ja nyt kaikista noin 200 miljardin dollarin listalla olevista tuotteista maksetaan 25 prosentin tullimaksua.

Listalla on laaja joukko kuluttajatuotteita ja komponentteja, esimerkiksi modeemit, reitittimet, piirilevyt, huonekalut, pölynimurit ja valaistustuotteet.

Kiina vastasi myös korotuksilla

Jo aiemmin lauantaina Kiina ilmoitti, että se korottaa yli 2 000 Yhdysvalloista tuotteen tullimaksuja. Jo aiemmin näistä tuotteista on peritty viiden tai kymmenen prosentin lisämaksu, nyt lisämaksu on 20 tai 25 prosenttia.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodalle ei näy loppua. Maiden välille ei ole sovittu uusia neuvotteluja. Edellinen kierros päättyi tuloksettomana 10. toukokuuta, samana päivänä, kun Trump määräsi nyt voimaan astuneet tullit.

Kiina on ilmoittanut, että se ei aio suostua Yhdysvaltojen vaatimuksiin. Maan äänenpainot ovat koventuneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat laittoi Huawein mustalle listalle, mikä käytännössä estää sen kaupankäynnin amerikkalaisten yritysten kanssa.

Trump uhkailee nyt Meksikoa

Samalla, kun Kiinan-tuonnin tullimaksujen korotukset astuivat voimaan, presidentti Donald Trump ilmoitti, että Meksikosta tuotavien tuotteiden tullimaksut nousevat viidellä prosentilla kesäkuun 10. päivä, jos Meksiko ei ryhdy toimiin siirtolaisvirtojen pysäyttämiseksi. Maksuja nostettaisiin nopeasti vieläkin korkeammiksi, jos toimiin ei ryhdytä.

Meksikon hallinto ilmoitti heti lauantain vastaisena yönä, että se ryhtyy toimenpiteisiin. Kaksi maan ministeriä matkustaa ensi viikolla Yhdysvaltoihin neuvotteluihin.

Menot