fbpx
Uutiset

Yhdysvaltain oikeusministeri: Trump ei estänyt Venäjä-tutkintaa – syyttäjä tutki kymmentä tapausta epäillyistä häirinnästä

Kiistelty Venäjä-tutkinnan raportti julkaistiin Yhdysvalloissa. Ministeri myös korosti, että Trumpin kampanjatiimi ei raportin mukaan osallistunut Venäjän vaalihäirintään.
William Barr piti tiedotustilaisuuden ennen Mueller-raportin julkaisua. Kuva: PETE MAROVICH
William Barr piti tiedotustilaisuuden ennen Mueller-raportin julkaisua. Kuva: PETE MAROVICH

Erikoissyytäjä Robert Mueller tutki kymmentä eri tapausta, joissa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pohdittiin haitanneen Muellerin suorittaman Venäjä-tutkinnan suorittamista eli haitanneen oikeuden työskentelyä.

Mueller kuitenkin jätti syytteet nostamatta kaikissa tapauksissa. Tieto käy ilmi Muellerin tutkintaraportista, joka monien vaatimusten jälkeen julkistettiin Yhdysvalloissa torstaina, kertoo Reuters.

Oikeusministeri William Barr piti tiedotustilaisuuden ennen kuin 448-sivuinen raportti luovutettiin Yhdysvaltain kongressille. Oikeusministeriö myös julkaisi raportin verkkosivuillaan.

Trump syyttää rikollisiksi demokraatteja

Barrin mukaan Mueller ei keräämänsä tiedon pohjalta itse ottanut kantaa siihen, häiritsikö Trump tutkintaa vai ei. Näin ollen hän kertoo itse joutuneensa tekemään päätöksen.

– Varaoikeusministeri [Rod Rosenstein] ja minä tulimme siihen lopputulokseen, että erikoissyytäjän keräämän todistusaineisto ei riitä todistamaan, että presidentti esti oikeuden toteutumista.

Vuoden alussa virkaan nimitetty Barr myös korosti, että vaikka Venäjän tiedusteluviranomaiset häiritsivät Yhdysvaltain presidentinvaaleja 2016, Muellerin tutkinnan mukaan todisteita Trumpin lähipiirin osallisuudesta asiaan ei löytynyt.

– Erikoissyyttäjän raportin mukaan tutkinta ei löytänyt todisteita siitä, että Trumpin kampanjan jäsenet juonittelivat tai koordinoivat Venäjän hallituksen kanssa osana sen vaalihäirintää.

Presidentti Trump juhli raportin julkaisun yhteydessä. Hän toisti aiemman kantansa, jonka mukaan raportti todistaa, ettei juonittelua tai oikeuden estämistä tapahtunut. Hänen lakimiehensä kutsuivat Muellerin tutkintaa “täydelliseksi voitoksi presidentille”.

Trump on kritisoinut tutkintaa kovin sanoin kutsumalla sitä muun muassa toistuvasti “noitajahdiksi”.

Eilen hän syytti Twitterissä rikollisiksi puolestaan vastaehdokastaan Hillary Clintonia, tämän puoluetta Demokraatteja ja “likaisia poliiseja”.

Demokraatit vaativat Muelleria ääneen

Tulehtunut riitely raportista jatkuu osin siksi, että Barr ei julkaissut koko raporttia.

Raportista on salattu osia neljällä eri perusteella. Salatut kohdat liittyvät kesken oleviin tutkintoihin, tiedonhankintamenetelmiin, salaisen suuren valamiehistön toimintaan ja tutkinnassa syytämättä jätettyjen henkilöiden yksityisyydensuojaan.

Raportin julkistamista vaatineet demokraatit ovat kritisoineet osittaissalausta.

Demokraattijohtoisen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ja senaatin demokraatteja johtava Chuck Schumer vaativat, että itse Mueller todistaisi tutkinnasta kongressissa. He kutsuivat Barrin tapaa käsitellä asiaa vahvasti puolueelliseksi.

Republikaanijohtoisen senaatin puhemies Lindsey Graham ehti jo todeta, ettei näe tarvetta kutsua Muelleria senaattiin.

Mueller sai 22 kuukautta kestäneen tutkintansa valmiiksi viime kuussa. Tutkinnan myötä 34 ihmistä ja kolmea venäläisyritystä vastaan on nostettu syytteet.

Jo syyllisiksi todettujen joukossa ovat Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, lakimies Michael Cohen ja entinen neuvonantaja Michael Flynn.

Juttu päivitetty torstaina 18.4. klo 20.17 julkaistun raportin tiedoilla ja vastaanotolla.

Menot