Uutiset

Yhdysvaltain omapäisyys raivostuttaa

Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen tehtävänä on suhteiden elvyttäminen Euroopan unioniin, jonka johtavat valtiot Saksa ja Ranska ajautuivat amerikkalaisten kanssa rajulle törmäyskurssille Irakin sodan takia.

Ulkoministeri Ricen viimeisin Euroopan-matka ei tee poikkeusta. Sen tulokset ovat jäämässä laihoiksi. Vuoropuhelu jatkuu, mutta epäluulot säilyvät.

Yhdysvaltain johtaman terrorismin vastaisen taistelun päämäärät ja osittain myös tulokset ovat kiistatta oikeita ja hyväksyttäviä, mutta kaikkia keinoja ei voi mitenkään ymmärtää.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbourin mukaan terroristiksi epäiltyjen salaiset pidätykset ja siirrot maasta toiseen rikkovat kidutuksen vastaista kieltoa. Aikaisemmin vastaavia syytöksiä ovat esittäneet Amnesty International ja muut ihmisoikeusjärjestöt.

Amerikkalaiset eivät ole paljonkaan tinkineet linjastaan.

Gondoleezza Rice ilmoitti, että Yhdysvaltain henkilöstöä on kielletty kohtelemasta vankeja julmasti sekä kotimaassa että ulkomailla. Ilmoitus on silkkaa hurskastelua ja sisältää lähinnä vain vahvistuksen epäilyille, joiden mukaan amerikkalaiset ovat kiduttaneet terrorismista epäiltyjä vankejaan mahdollisesti jopa säännönmukaisesti.

EU:n tehtävä on muistuttaa Yhdysvalloille, ettei se voi toimia loputtomiin raivostuttavan omapäisesti. Myöskään Nato ei voi olla amerikkalaisten talutusnuorassa.

Ihmisoikeudet ovat yleisiä periaatteita, joiden mukaan ketään ei saa kohdella epäinhimillisesti, ei edes vakavimmista rikoksista epäiltyjä. Oikeudet ovat voimassa jatkuvasti eikä niitä voi mikään hallitus tai viranomainen yksipuolisesti irtisanoa.

Terroristit käyttävät poikkeuksellisia keinoja, joten niitä tarvitaan myös heitä vastaan. Perustelu on pätevä, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Siitä tulee vaarallisen helposti kestoperustelu laittomuuksille.

Oikeusvaltiot voivat toimia yhteistyössä terrorismia vastaan vain jos säännöt ovat kaikille yhteiset.

Terrori-iskujen estämisessäkään ei saa ampua yli. Terroristien tavoitteenahan saattaa nimen omaan olla viranomaisten yllyttäminen laittomuuksiin ja sitä kautta yhteiskuntajärjestyksen horjuttaminen.

Amerikkalaisten pitää pystyä tunnustamaan myös omat virheensä. Se on lopulta myös heidän oma etunsa. Muuten kidutusskandaali seuraa toistaan.

Valitettavasti Yhdysvallat on monin tavoin aikaisemminkin osoittanut, että se vähät välittää muista, jos kysymyksessä on oma kansallinen etu.

Eurooppalaisista Nato-maista vain Britannia on seissyt Yhdysvaltain linjan takana, sekin vaivaantuneena. Jauhot eivät ole puhtaita brittienkään pussissa. Myös sen sotilaita on syytetty sotarikoksista ja vankien huonosta kohtelusta Irakin sodassa.

Päivän lehti

15.8.2020