fbpx
Uutiset

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump epäilee ilmastotutkijoilla olevan "poliittinen agenda"

Presidentti epäilee edelleen, onko ilmastonmuutos ihmisten aikaansaannos. Työpaikkojen säilyminen tärkeämpää kuin taistelu ilmastonmuutosta vastaan.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei enää usko, että ilmastonmuutos on petkutusta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syyttää ilmastotutkijoita siitä, että näillä on “poliittinen agenda”. Hän epäilee edelleen, onko ilmastonmuutos ihmisten syytä, kertoo BBC.

Presidentti kertoi CBS-tv-kanavan 60 Minutes -ohjelmassa, että hän ei enää epäile ilmastonmuutoksen olevan petkutusta.

Viikko sitten hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli (IPCC) antoi vakavan varoituksen siitä, että ihmiskunnalla on 12 vuotta aikaa estää ilmaston vaarallinen lämpeneminen. IPCC:n mukaan maailma oli tällä vuosisadalla matkalla jopa kolmen celsiusasteen lämpenemiseen.

Maailman johtavat ilmastotieteilijät ovat sitä mieltä, että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama. Jo tähän mennessä maapallon ilmasto on lämmennyt ihmisen vaikutuksesta yhden asteen verran esiteolliseen aikaan verrattuna.

IPCC:n raportin mukaan lämpenemisen rajoittaminen korkeintaan 1,5 asteeseen merkitsisi “nopeita, kauaskantoisia ja ennenkuulumattomia muutoksia yhteiskunnan kaikissa osissa”.

Työpaikat tärkeämpiä Trumpille

Sunnuntain haastattelussa Trump sanoi ilmastonmuutoksesta, että “en usko sen olevan petkutusta, luulen että todella on muutos, hän kertoi toimittaja Lesley Stahlille.

– Mutta en tiedä onko se ihmisen aikaansaannos. Sanon tämän. En tahdo antaa biljoonia ja biljoonia dollareita. En halua menettää miljoonia ja miljoonia työpaikkoja. En halua saada aikaan haittaa.

Trump sanoi, että lämpötila “voisi ihan hyvin palata takaisin”. Hän ei tiennyt, kuinka tämä tapahtuisi.

“Mukavaa olla Valkoisessa talossa”

Trump sanoi myös haastattelussa, että hänellä on “mukavaa” Valkoisessa talossa liki kahden vuoden virassa olon jälkeen.

– Oli hiukan surrealistista sanoa, että minä olen Yhdysvaltain presidentti, mutta se on varmaan totta kaikkien kohdalla, Trump sanoi.

– Jopa ystäväni eivät kutsu minua Donaldiksi, he kutsuvat minua herra presidentiksi. Ja minä sanon: ¨Voisitko hellittää’. Minä olen oppinut työssä. Minä olen.

Trump ei sanonut, aikooko hän ottaa uudelleen käyttöön politiikan, jossa maahanmuuttajien lapset erotetaan heidän vanhemmistaan rajalla. Hän sanoi kovan politiikan kuitenkin olevan edelleen tarpeellista.

– Kun perheiden annetaan olla yhdessä… tapahtuu niin että ihmisiä alkaa virrata maahan… On oltava seurauksia sillä, että tulee maahamme laittomasti.

Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin tulleiden perheiden erottaminen sai aikaan laajan tuomion Trumpin politiikalle. Noin 2 500 lasta ja vanhempaa erotettiin toisistaan ennen kuin Trump luopui tästä kesäkuussa. Muutama päivä myöhemmin tuomari määräsi perheet yhdistettäviksi, mikä on edelleen kesken.

Trump sanoi myös, että Yhdysvallat oli joutumaisillaan sotaan Pohjois-Korean kanssa “päivää ennen kuin” hän astui presidentin virkaan.

Hän myös uskoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on “todennäköisesti” sekaantunut salamurhiin.

Menot