fbpx
Uutiset

Yhdysvaltain senaatti äänestää lauantaina Brett Kavanaugh'n kiistellystä nimityksestä korkeimman oikeuden tuomariksi

Muutama kantaansa epäröivä republikaanisenaattori ratkaisevassa asemassa.

Washington. Yhdysvaltain senaatti päätti perjantaina äänin 51 – 49, että se äänestää Brett Kavanaugh’n, 53, nimityksestä korkeimman oikeuden tuomariksi. Äänestystulos ennakoi vahvasti, että presidentti Donald Trumpin ehdokas Kavanaugh nimitetään elinikäiseen virkaan.

Päätös tarkoittaa, että nimityksestä äänestetään lauantaina, kertoo uutistoimisto reuters. . Molemmista puolueista yksi senaattori äänesti perjantaina vastoin puoueensa linjaa.

Demokraateista Länsi-Virginiaa edustava senaattori Joe Manchin äänesti sen puolesta, että senaatti äänestää nimityksestä lauantaina. Republikaanileiristä Alaskan senaattori Lisa Murkowski puolestaan äänesti asian etenemistä vastaan.

Murdowski sanoi toimittajille, että päätös oli hänen uransa vaikeimpia.

– Uskon että hän (Kavanaugh) on hyvä mies. Hän ei vain ole oikea mies tehtävään juuri nyt, Murdowski sanoi.

Kolme republikaani epäröi

Perjantain tuloksesta huolimatta ei ole selvää, miten Manchin ja Murdowski äänestävät Kavanaugh’n nimityksen ratkaisevassa äänestyksessä. Heidän lisäkseen kahden republikaanisenaattorin Jeff Flaken ja Susan Collinsin, tiedetään epäilleen puolueensa kantaa.

Senaatissa Trumpin republikaanipuolueella on 51 paikan enemmistö. Äänten mennessä tasan republikaanipuheenjohtaja Mike Pencen ääni on ratkaiseva.

Professori Christine Blasey Ford on syyttänyt Kavanaugh’ta 1980-luvula tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta, minkä Kavanaugh on kiistänyt. Torstaina valmistunut FBI-selvitys Kavanaugh’sta vapautti republikaanisenaattorien mukaan hänet syytöksistä. Demokraattien mielestä selvitys oli liian hätäisesti tehty.

Satoja pidätettiin

Washingtonissa pidätettiin torstaina 302 mielenosoittajaa, jotka vastustavat korkeimman oikeuden tuomariehdokasta. Paikalla oli tuhansia protestoijia, valtaosa naisia. Pidätettyjen joukossa on näyttelijä Amy Schumer ja malli Emily Ratajkowski.

Kulkue lähti vetoomustuomioistuimesta, jossa tuomari Kavanaugh nykyisin työskentelee. Mielenosoittajat kokoontuivat kongressin ulkopuolelle.

– Kavanaugh’n täytyy lähteä, he huusivat BBC:n mukaan.

Kylteissä luki muun muassa: “Uskokaa uhreja”.

Jos senaatti vahvistaa Kavanaugh’n nimityksen, hänen uskotaan vahvistavan konservatiivien valtaa korkeimmassa oikeudessa. Oikeuteen kuuluu yhdeksän jäsentä. Korkeimmalla oikeudella on valta sanoa viimeinen sana esimerkiksi aborttioikeudesta, aselakisäädännöstä ja äänestämisestä.

Menot