fbpx
Uutiset

Yhdysvaltain ulkoministeriö kehottaa Ukrainassa olevia yhdysvaltalaisia poistumaan maasta välittömästi – kansalaisia ei pystytä evakuoimaan, jos Venäjä hyökkää

Presidentti Biden kehotti niin ikään yhdysvaltalaisia jättämään Ukrainan. Hänen mukaansa tilanne alueella voi muuttua nopeasti.
Sekä Venäjän että Ukrainan naapurimaassa Valko-Venäjällä alkoi torstaina Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen mittava sotaharjoitus, jonka on määrä kestää kymmenen päivää.
Sekä Venäjän että Ukrainan naapurimaassa Valko-Venäjällä alkoi torstaina Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen mittava sotaharjoitus, jonka on määrä kestää kymmenen päivää. Lehtikuva/AFP PHOTO

Yhdysvaltain ulkoministeriö kehottaa Ukrainassa olevia yhdysvaltalaisia poistumaan maasta välittömästi. Torstaina päivitetyn matkustustiedotteen sävy on jossain määrin aiempia tiukempi. Vielä päivää aiemmin Ukrainassa olevia yhdysvaltalaisia kehotettiin harkitsemaan poistumista maasta.

Matkustustiedotteessa alleviivataan, ettei Yhdysvallat pysty evakuoimaan yhdysvaltalaisia, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

–  Sotatoimet voivat alkaa hetkenä minä hyvänsä ja ilman varoitusta, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi sotatoimet vaikuttaisivat vakavasti Yhdysvaltain suurlähetystön kykyyn tarjota konsulipalveluita ja täten esimerkiksi auttaa yhdysvaltalaisia poistumaan Ukrainasta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti niin ikään torstaina yhdysvaltalaisia poistumaan Ukrainasta.

Uutiskanava NBC Newsin torstaina nauhoitetussa haastattelussa presidentti painottaa, ettei Ukrainassa olla tekemisissä terroristijärjestön, vaan maailman suurimpiin kuuluvien asevoimien kanssa.

–  Se on hyvin erilainen tilanne ja asiat voivat mennä hulluksi nopeasti, Biden kuvaili tilannetta alueella.

Biden ei lähettäne sotilaita pelastamaan yhdysvaltalaisia Ukrainasta

Biden on jo aiemminkin ilmaissut, että yhdysvaltalaisten olisi hänen mielestään hyvä poistua Ukrainasta.

Esimerkiksi maanantaina Biden sanoi Washingtonissa Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että yhdysvaltalaisten olisi viisasta poistua maasta. Presidentti painotti viitanneensa kommentillaan yhdysvaltalaisiin, eikä yhdysvaltalaisdiplomaatteihin.

–  En haluaisi nähdä heidän joutuvan ristituleen, jos he (Venäjä) todella hyökkäisivät, Biden sanoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudesta julkaiseman pöytäkirjan mukaan.

Bidenia torstaina haastatellut NBC:n Lester Holt kysyi, millaisessa tilanteessa presidentti olisi valmis lähettämään sotilaita pelastamaan maasta pakenevia yhdysvaltalaisia. Bidenin mukaan tällaista tilannetta ei kuitenkaan ole.

–  Kyseessä on maailmansota, jos amerikkalaiset ja Venäjä alkavat ampua toisiaan kohti, Biden painotti.

–  Olemme hyvin erilaisessa maailmassa kuin olemme koskaan olleet, presidentti lisäsi.

Jos Venäjä päätyisi hyökkäämään Ukrainaan, Biden toivoisi venäläiskollegansa Vladimir Putinin olevan “tarpeeksi fiksu”, ettei tekisi mitään, mikä voisi vaikuttaa negatiivisesti Yhdysvaltain kansalaisiin.

Puolustusministeriö: Nyt ei ole aika jäädä Ukrainaan

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby painotti puolestaan keskiviikkona, ettei nyt ole puolustusministeriön mukaan aika matkustaa Ukrainaan saati jäädä Ukrainaan, jos on jo maassa.

Kirbyltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi Ukrainassa olevien yhdysvaltalaisten tulisi lähteä maasta, jos Venäjän aikeista ei ole varmaa kuvaa.

–  Emme sano, että ne ovat helppoja päätöksiä, ymmärrämme sen, Kirby painotti vastauksessaan lehdistötilaisuudesta julkaistun pöytäkirjan mukaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Venäjä jatkaa joukkojen lähettämistä Ukrainan rajan tuntumaan sekä Valko-Venäjälle. Keskiviikkona ministeriö kertoi joukkoja lähetetyn jälleen lisää edellisen vuorokauden aikana.

Kirby ei kuitenkaan suostunut keskiviikon tiedotustilaisuudessa antamaan yhdysvaltalaistoimittajille tuoretta arviota Venäjän joukkojen lukumäärästä. Aiempi, useampi viikko sitten esitetty arvio on, että Venäjän joukkojen lukumäärä on yli 100  000.

Sekä Venäjän että Ukrainan naapurimaassa Valko-Venäjällä alkoi torstaina Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen mittava sotaharjoitus, jonka on määrä kestää kymmenen päivää. Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi keskiviikkona seuraavansa harjoituksen kulkua tarkkaan.

Britannia valmistautuu humanitaariseen katastrofiin

Britannia kertoi keskiviikkona asettaneensa lisää sotilaita valmiuteen Ukrainan kriisin vuoksi.

Tällä viikolla valmiuteen asetetut 1  000 sotilasta voisivat lähteä Itä-Eurooppaan, jos Venäjän mahdollinen hyökkäys Ukrainaan johtaisi pakolaiskriisiin. Asiasta ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto AFP ja brittilehti Guardian.

Guardianin mukaan brittiviranomaiset ovat varoittaneet humanitaarisen katastrofin uhasta, jos Venäjä päättäisi hyökätä Ukrainaan.

Yhdysvallat on puolestaan varoittanut, että jopa 1–5 miljoonaa ihmistä voisi joutua lähtemään kodeistaan. Pakolaiset pyrkisivät luultavimmin Ukrainan länsinaapurissa sijaitsevaan Puolaan.

Länsimaat ovat viime aikoina varoittaneet Venäjän valmistelevan hyökkäystä Ukrainaan, kun taas Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Menot