fbpx
Uutiset

Yhdysvaltalainen tietovuotaja ja transnainen Chelsea Manning saa maistella vapautta, mutta vain viikon

Sukupuolensa korjannut entinen sotilas oli kiinnitetty Suomeen queer-festivaaliesiintyjäksi, mutta vankeus esti matkustamisen.
Yhdysvaltojen entinen sotilas Chelsea Manning kuvattiin viime lokakuussa Britanniassa, jossa hän puhui nykytaideinstituutin järjestämässä tapahtumassa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA
Yhdysvaltojen entinen sotilas Chelsea Manning kuvattiin viime lokakuussa Britanniassa, jossa hän puhui nykytaideinstituutin järjestämässä tapahtumassa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA

Yhdysvaltalainen Wikileaks-vuotaja Chelsea Manning, 31, pääsi torstaina vapaaksi Pohjois-Virginian Alexandriassa istuttuaan 62 päivää telkien takana. Vapaus jäänee lyhyeksi, sillä hänet on haastettu todistamaan uuden valamiehistön eteen ensi viikolla 16. toukokuuta.

– Vaikka Chelsea vapautui, hänet on haastettu uudelleen. Siksi on mahdollista, että hän joutuu takaisin pidätyskeskukseen, ehkä jo ensi viikon torstaina, hänen asianajajansa sanoivat.

Manning pidätettiin maaliskuun alussa, koska hän kieltäytyi puhumasta valamiehistölle. Reutersin mukaan ei ole tarkkaan tiedossa, miksi liittovaltion syyttäjät haluavat Manningin todistavan. Manningin asianajajien mukaan hänelle esitetyt kysymykset koskevat tietoja, joita hän vuosi julkisuuteen vuonna 2010 Wikileaks-sivuston kautta.

– Chelsea kieltäytyy jatkossakin vastaamasta kysymyksiin. Hän käyttää kaikkia mahdollisia laillisia keinoja todistaakseen tuomarille, että hänellä on perusteltu syy olla todistamatta, Manningin asianajajat totesivat lausunnossaan.

Manning vapautui vankilasta toukokuussa 2017, kun Yhdysvaltojen edellinen presidentti Barack Obama lyhensi hänen tuomiotaan. Hänet tuomittiin tietovuodoista 35 vuoden vankeusrangaistukseen vuonna 2013.

Nykyinen presidentti Donald Trump on suhtautunut Manningiin vähemmän suopeasti. Hän on kutsunut tätä petturiksi, jota ei olisi koskaan pitänyt vapauttaa vankilasta.

Suosittu puhuja

Manning on paitsi Yhdysvaltojen tunnetuin tietovuotaja, myös maailmankuulu trans-ikoni. Elokuussa 2013, päivä tuomionsa lukemisen jälkeen, siihen asti Bradley Manningina tunnettu entinen sotilas tiedotti maailmalle olevansa nainen.

– Olen Chelsea Manning. Olen nainen. Olen tuntenut näin lapsuudestani asti ja haluan aloittaa hormonihoidot niin pian kuin mahdollista, hän kirjoitti.

Vapautumisensa jälkeen Manning on työskennellyt tietoturva-asiantuntijana ja kiertänyt ympäri maailmaa puhujana. Hänet oli kiinnitetty Helsingissä huhtikuun lopussa järjestettyyn seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Querelle-festivaalille, mutta vankeus esti matkustamisen Suomeen.

Ennen vapautumistaan viime vuonna Manning kärsi seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

Puolustusministeriön kielteinen kanta sukupuolenkorjausprosessiin vankeusaikana johti Manningin asianajajien mukaan tämän itsemurhayritykseen ja nälkälakkoon. Vuonna 2014 armeija antoi Manningille luvan aloittaa hormonihoidot.

Sen sijaan lupaa vaihtaa vankilaa vain miehille tarkoitetusta sotilasvankilasta hän ei pyynnöistä huolimatta koskaan saanut.

Manning tviittasi olleensa sukupuolenkorjausleikkauksessa viime lokakuussa.

19-vuotiaana palvelukseen

Manning liittyi armeijaan 19-vuotiaana vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin hänet siirrettiin Irakiin, jossa hän erikoistui tietojenkäsittelyyn ja pääsi käsiksi salaisiin tiedostoihin.

Hän vuoti Wikileaksille yhteensä 750 000 dokumenttia tai videota.

Manning perusteli tietovuotoja sillä, että halusi saada amerikkalaiset ymmärtämään, mitä Irakin ja Afganistanin sodissa tapahtui. Oikeudenkäynnissä hän pahoitteli tietojen antamista ja sanoi, ettei halunnut loukata Yhdysvaltoja.

Menot