fbpx
Uutiset

Yhdysvaltojen laivasto: Yhdysvaltalainen sota-alus joutui muuttamaan kurssiaan välttääkseen törmäyksen kiinalaisen sotalaivan kanssa

Kiinalainen sotalaiva seilasi vaarallisen lähellä Yhdysvaltojen sota-alusta Etelä-Kiinan merellä sunnuntaina, kertovat Yhdysvaltojen puolustusviranomaiset. Viranomaisten mukaan Yhdysvaltojen laiva joutui muuttamaan kurssiaan välttääkseen törmäyksen.

Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston tiedottajan mukaan Kiinan alus oli noin 40 metrin päässä Yhdysvaltojen laivan keulasta, kertoo CNN.

Tiedottajan mukaan laiva teki monia aggressiivisia liikkeitä ja vaati Yhdysvaltojen alusta poistumaan alueelta.

Hän kuvailee kiinalaisen aluksen toimintaa vaaralliseksi ja epäammattimaiseksi.

Yhdysvaltojen mukaan sen alus seilasi yli 12 meripeninkulman eli 22 kilometrin päässä Spratlysaarten riutoista. Jos alus seilaa tällaisen matkan päässä jostakin maasta, sen katsotaan seilaavan kansainvälisillä vesillä.

– Joukkomme jatkavat lentämistä, seilaamista ja operoimista kaikkialla, missä kansainvälinen oikeus sen sallii, tiedottaja sanoo.

Kiina on ollut herkkänahkainen alueiden suhteen, jonne maan hallitus on rakentanut armeijan tukikohtia.

Kiinan ja Yhdysvaltojen välit ovat viimeaikoina kiristyneet, ja tullimaksunokittelu on ajanut maat kauppasotaan. CNN:n lähdetietojen mukaan Yhdysvaltojen puolustusministerin James Mattisin oli tarkoitus vierailla myöhemmin tässä kuussa Kiinassa, mutta Mattis on nyt perunut matkansa. CNN:n mukaan Mattisin oli tarkoitus matkallaan puhua kiinalaisten viranomaisten kanssa turvallisuusasioista.

https://edition.cnn.com/2018/10/01/politics/china-us-warship-unsafe-encounter/index.html

Asiasanat

Menot