fbpx
Uutiset

Yhdysvaltojen Pompeo keskustelee Turkissa sauditoimittajan katoamisesta

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on keskustellut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamisesta. Pompeo tapasi eilen Saudi-Arabian johtoa ja saapui Turkkiin tänään aamulla.

Pompeon mukaan Saudi-Arabia on luvannut, että ketään ei rajata toimittajan katoamistutkinnan ulkopuolelle. Pompeolta kysyttiin, olisiko mahdollista, että epäilyt kohdistuisivat Saudi-Arabian kuningasperheeseen. Hän vastasi, että saudit eivät rajanneet ketään mahdollisten epäiltyjen ulkopuolelle.

Lisäksi toimittajat tiedustelivat Pompeolta, kertoivatko saudit hänelle, onko kadonnut toimittaja elossa vai kuollut.

– En halua puhua faktoista. He eivät myöskään halunneet, koska he haluavat mahdollisuuden viedä tutkinnan loppuun perusteellisella tavalla, Pompeo vastasi.

Yhdysvalloissa asunut sauditoimittaja Khashoggi katosi kuun alussa mentyään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin hoitamaan paperitöitä avioliittoaan varten.

Turkin viranomaiset ovat aiemmin sanoneet uskovansa, että Khashoggi tapettiin konsulaatissa.

Nimettöminä esiintyneet viranomaislähteet ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto AP:lle Turkin poliisin löytäneen Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatista vankkoja todisteita siitä, että Khashoggi tapettiin siellä. Lähteet eivät täsmentäneet, minkälaisista todisteista oli kyse.

Poliisi tutki konsulaatin tiistain vastaisena yönä yhteistyössä saudiviranomaisten kanssa. Tutkijoilla oli mukanaan muun muassa tulostimia ja kansioita, ja he poistuivat mukanaan muun muassa näytteitä konsulaatin puutarhasta.NYT: Epäillyillä yhteyksiä Saudi-Arabian kruununprinssiinTurkkilaisviranomaiset ovat nimenneet 15 epäiltyä, jotka ovat viranomaisten mukaan olleet ryhmässä, joka on sekaantunut Khashoggin tappamiseen. Saudi-Arabia on kiistänyt surmanneensa Khashoggin.

New York Timesin mukaan usealla ryhmän jäsenellä on yhteyksiä Saudi-Arabian kruununprinssiin

Lehden mukaan yksi ryhmän jäsenistä on nähty usein Saudi-Arabian kruununprinssin seurassa esimerkiksi tämän ulkomaanmatkoilla. Kolme muuta ryhmän jäsentä on linkitetty muilla keinoin prinssin turvallisuustiimiin.

Ryhmän ruumiinavausasiantuntija taas on korkeassa asemassa maan sisäministeriössä, mikä viittaa lehden mukaan siihen, että hän voi saada käskyjä vain hyvin korkealta saudijohdosta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kertoi tiistaina keskustelleensa puhelimitse Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin kanssa. Mohammed oli vakuuttanut hänelle, ettei tiennyt, mitä konsulaatissa tapahtui.

Myöhemmin Trump kehotti uutistoimisto AP:n haastattelussa olemaan tuomitsematta Saudi-Arabiaa ennen aikojaan.CNN: Epäonnistuneet kuulustelutUutiskanava CNN on kertonut lähdetietoihinsa nojaten, että Saudi-Arabia valmistelee raporttia, jossa Khashoggin kerrotaan kuolleen epäonnistuneen kuulustelun vuoksi

CNN:n mukaan Saudi-Arabian tiedustelupalvelun korkea-arvoinen virkamies organisoi operaation, jonka tarkoituksena oli kuulustella ja mahdollisesti siepata Saudi-Arabiasta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi.

Yksi kanavan lähteistä kertoo, että virkamies oli lähellä kruununprinssin lähipiiriä. Selvää ei ole, antoiko prinssi luvan kuulusteluun ja sieppaamiseen. Useat amerikkalaisviranomaiset ovat aiemmin sanoneet CNN:lle, että tämänkaltaista operaatiota ei voi toteuttaa prinssin tietämättä.

Toisen lähteen mukaan virkamies ei kertonut täysin rehellisesti ryhmän toimista maan johdolle, minkä vuoksi hallituksella ei aluksi ollut selvää kuvaa tapahtumista.

Kansainvälisen yhteisön painostus Saudi-Arabiaa kohtaan on kiihtynyt sitä mukaa kuin lokakuun alun tapahtumista on tihkunut tietoja julkisuuteen. Tiistaina G7-maiden ulkoministerit ilmaisivat huolensa tapauksesta ja vaativat Khashoggin katoamisesta läpinäkyvää tutkintaa.

https://www.nytimes.com/2018/10/16/world/middleeast/suspects-in-khashoggi-case-had-ties-to-saudi-crown-prince.html
https://edition.cnn.com/2018/10/16/middleeast/khashoggi-turkish-investigation-intl/index.html

Asiasanat

Menot