Kolumnit Uutiset

Yhteinen lapsemme on jo 60-vuotias

Nyt seuraa perjantaipäivän paljastus: siitä tuli torstaina tasan 10 vuotta, kun minun ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen yhteinen ”lapsi” syntyi tähän kavalaan maailmaan.

Kysymys on maailman kilteimmästä olennosta, Korat-rotuisesta kastraattikollipojasta, Matsosta eli Melodian bpoon-lingistä, Honeygraham Thahan Bog Pai Rakin ja Poison’s Em Laang-deen jälkeläisestä. Jälkimmäinen on Matson emo, Enne.

Rotuhömpötyksiin en Matson kanssa lähde, eivätkä näyttelytkään houkuttele. Kehtasivat joskus haukkua nenäämme liian pitkäksi.

Sanotaan, että 10-vuotias kissa on 60-vuotias ihmisen vuosissa. Olemme lähes saman ikäisiä ja saamme toivottavasti vanhentua jatkossakin yhdessä. Matso meni tosin jo edelle.

Matso juhlisti merkkipäiväänsä aamulla naukumalla tavallistakin pontevammin – ruokaa. Kun kuppi oli ahmittu tyhjäksi, hetken päästä piti pyytää lisää, koska kissa oli tietysti jo unohtanut syöneensä. Ruuaksi kelpaa aito kanadalainen biisoninliharae, jossa on toki mukana muitakin arvokkaita (kirjaimellisesti!) proteiineja.

Kaiken keskipisteenä oleminen ei ole vain ihmismäinen ominaisuus. Se on mitä suurimmassa määrin myös kissamainen.

Mitäpä ei ihminen lemmikkinsä puolesta tekisi? – Olen yleensä kauhistellut ihmisiä, jotka kiikuttavat kattejaan ja tietysti koiriaankin kalliisiin leikkauksiin. Eiväthän totta vieköön kaikki ihmisetkään saa usein kipeästi tarvitsemaansa hoitoa.

Lemmikit kuitenkin edistävät niin paljon ihmisten hyvinvointia ja kaikkinaista terveyttä, että ne ovat omankin kohtuullisen hoitonsa ansainneet.

Matso on verenpainelääke ja täydellinen stressinpoistaja.

Lämpöähän se kissa ihmisestä vain hakee, mutta kehräävän katin tuoma rentoutus rinnan päällä on ihan aitoa ja oikeaa.

Eläimiä ei pidä tietenkään inhimillistää. Ei tosiaankaan kannata kysellä, mitä kissa ajattelee. Kun Matsoa katsoo sen vihreisiin ja täydellisen luottavaisiin silmiin, voi olla ihan varma, ettei niiden takana liikahda mitään ajatuksen tapaistakaan.

Ainakin Porvoon suunnalla kissaa käytetään palvelutalossa terapiatarkoituksessa. Kun kissat tekevät hyvää dementikoillekin, niin mikseivät monille muillekin, vaikka poliitikoille.

Matson sisko on ilmeisesti pahasti sairaana. Mehän toivomme Mantulle tietenkin koko ajan kaikkea parasta, tai eihän Matso mitään toivo, se vain odottaa omaa biisoniannostaan.

Päivän lehti

27.5.2020