Kolumnit Uutiset

Yhteiskunta iski jo vastarintaa vastaan

Kiitos, Jyväskylässä rettelöineet! Järjestitte suomalaiselle järjestäytyneelle yhteiskunnalle terveystestin.

Ähäkutti, Jyväskylässä rettelöineet! Terveystesti näyttää tekonne aiheuttamista reaktioista päätellen varsin hyviä tuloksia.

Uusnatsien lauantaina masinoiman välikohtauksen laineet lyövät vielä tänäänkin, kun käräjät ja varmasti myös turpakäräjät jatkuvat. Asiaa on syytäkin pitää framilla.

Kyseessä ei ollut hyökkäys vain yksittäisiä ihmisiä kohtaan, vaan sillä käytiin päin rauhanomaisia, suvaitsevaisia arvoja.

Olemme kaikki samassa junassa. Konduktöörillä on oikeus poistaa häiriköt. Mainiosti teki se lähijunan konnari, joka viimeisenä työpäivänään maanantaina piti matkustajille pienen rasisminvastaisen puheen. Respect!

Onneksi kovin moni ei ole vielä ääneen ihmetellyt, miksi yhtä nyrkkipokkaa näin julkisuudessa riepotellaan. Tapahtuuhan tässä pitkien puukkojen maassa päivittäin paljon pahempaakin.

Miten sen nyt ottaa. Kun rikosnimikkeinä ovat muun muassa väkivaltaisen mellakan johtaminen ja sellaiseen osallistuminen sekä pahoinpitely, on tuota vaikea vähätelläkään.

Jatkukoon perusteellinen keskustelu siitä, mistä ääriliikkeiden aktivoituminen kertoo ja mistä se johtuu. Tuo keskustelu on käytävä myös politiikan foorumeilla.

Jyväskylän tapahtumien jälkeen ovat poliitikkomme suoriutuneet ulostuloistaan vähintään kohtalaisesti. Lievältä rutiininomaisen vaikutelmalta ei ole vältytty, mutta ei hässäkkää ole hyssyteltykään.

On ihan hyvä, ettei reagointia vedetä överiksi. Ylimitoitetun julkisuuden peilistä ”vastarintaliike” näkee itsensä vain ylpeänrehvakkaassa valossa.

Ilmiön syiden puinti on kuitenkin parasta pitää yhteiskunnallisena, ylipsykologisoimatta.

Kuuluisassa tutkimuksessaan autoritaarisesta persoonallisuudesta Theodor Adorno pyrki 1950-luvulla mittaamaan mm. antisemitismiä ja ulkomaalaisten torjuntaa.

Sittemmin on ajateltu, että demokratianvastaisuuteen vaikuttaa enemmän vallitseva sosiaalinen ilmapiiri kuin kasvatus.

Tuon ilmapiirin luomisessa ja ylläpitämisessä on meillä kaikilla vastuuta.

Jos olisin konnari, kuuluttaisin junaväelle, Voltairea muunnellen: ”Olen eri mieltä kanssasi, mutta puolustan viimeiseen asti oikeuttasi ilmaista mielipiteesi, kunhan et vedä ketään turpaan.”

Päivän lehti

7.4.2020