Uutiset

Yhteislautakunta jättää jäteasioihin paikallista liikkumavaraa

Jätehuollon yhteislautakunta tuskin pääsee aloittamaan Hämeenlinnassa vielä toukokuun alussa, vaikka uusi jätehuoltolaki niin vaatiikin. Joka tapauksessa lautakunnan perustamisessa edetään niin nopeasti kuin mahdollista.

Näin sanoo Hämeenlinnan ympäristöjohtaja Juha Lahti. Hän muistuttaa, että päätökset on ensin tehtävä jokaisessa Kiertokapulan 12:ssa osakaskunnassa.


Hämeenlinna palkkaa työntekijän

Hämeenlinnasta tulee yhteislautakunnan isäntäkunta. Kaupunki palkkaa jätehuoltokoordinaattorin, jonka tehtäviin kuuluu valmistella ja esitellä asiat lautakunnalle sekä toimia yhteyshenkilönä osakaskuntiin päin. Lisäksi yhteislautakunta ostaa tarvitsemiaan hallintopalveluja kaupungilta.

Lahti arvioi alustavasti, että lautakunnan vuosibudjetiksi tulee noin 120 000 euroa. Vuosikulut kerätään kiinteistöiltä jätemaksun yhteydessä.

-Vaikutus jätemaksuun on marginaalinen, sillä Kiertokapulan alueella asuu 338 000 ihmistä, Lahti sanoo.


Toimikaudesta tulee lyhyt

Juha Lahti harmittelee annettua aikataulua. Hänen mielestään olisi ollut luontevampaa, jos uusi lautakunta olisi voitu nimetä vaalikauden alussa eli ensi vuoden alkupuolella. Nyt ensimmäiselle lautakunnalle tulee aika lyhyt toimiaika.

Yhteislautakunta ei tarkoita, että kaikki yhdenmukaistuu, vaan paikalliset olosuhteet on tarkoitus ottaa huomioon. Kuntakohtaisia eroja voi olla jätehuoltomääräyksissä, jätteenkuljetuksessa ja jätetaksoissa.

-Liikkumavaraa on pakko jättää, koska olosuhteet eri kunnissa ovat hyvin erilaiset, Lahti sanoo.


Jätteenkuljetuksessa vaihtoehtoja

Jätteenkuljetuksessa perusvaihtoehtoja on kaksi: joko kunta järjestää (tai kilpailuttaa) jätteenkuljetuksen tai sitten jokainen kiinteistö voi valita kuljettajansa itse.

Kiertokapulan alueella ne kunnat ovat vähemmistössä, joissa kiinteistöt kilpailuttavat jätteenkuljetuksen itse. Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala kuuluvat tähän vähemmistöön.

Yhteislautakunta ei siis sinänsä tuo muutosta jätteenkuljetukseen, mutta asia on kuitenkin käsiteltävä lautakunnassa viimeistään ensi vuoden huhtikuussa.


Syynä uudehko jätelaki

Vaatimus yhteislautakunnasta on peräisin vuosi sitten voimaan tulleesta jätelaista. Niiden kuntien, jotka kuuluvat johonkin alueelliseen jäteyhtiöön, on muodostettava yhteislautakunta.

Tähän asti jäteasioita on hallinnoitu yleensä kuntien teknisissä lautakunnissa, Hämeenlinnassa yhdyskuntalautakunnassa.

Kiertokapulaan kuuluvat Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun kunnat sekä Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Tuusula ja Valkeakoski. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020