Uutiset

Yhteistyöllä ja ajoissa väkivaltaa vastaan

Suomi on henkirikosten maa ja tätä valitettavaa tosiasiaa vastaan on päättäväisesti taisteltava. Siinä typistetysti lähtökohta Rikoksentorjuntaneuvoston kansalliselle ohjelmalle, jonka tarkoitus on väkivallan ja ennen muuta juuri henkirikosten ehkäisy. Kattava ja monitahoinen ohjelma luovutettiin oikeusministeri Johannes Koskiselle (sd.), joka on avainhenkilöitä sen toimeenpanossa.

Ohjelman tekijöiden mielestä maan hallituksen tulisi ottaa selkeäksi tavoitteeksi kaikenlaisen väkivallan torjuminen. Ihmisen ruumiillista koskemattomuutta ei suinkaan loukata ainoastaan kaduilla juopuneiden välienselvittelyissä. Väkivalta synkistää lukemattomien perheiden arkea ja monilla aloilla – kuten terveydenhoidossa – väkivaltainen käyttäytyminen on yleistymässä. Suomessa on tehty viime vuosina monia järkyttäviä rikoksia, joiden tekijät ovat hätkähdyttävän nuoria.

Väkivalta ei ole vain pelkkiä uutisotsikoita. Tilastojen mukaan Suomessa kuoli väkivallan uhrina keskimäärin 134 henkilöä vuodessa ajanjaksolla 1999-2003. Rikoksentorjuntaneuvosto haluaa painaa luvun alle sadan. Tavoite on tärkeä, vaikka tietysti jokainen väkivaltainen kuolema on liikaa. Vaikka neuvoston toive toteutuisi, Suomessa tehtäisiin edelleen Ruotsiin verrattuna kaksinkertainen määrä henkirikoksia.

Neuvosto on tehnyt perusteellista työtä, vaikka mitään uusia keinoja se ei henkirikosten torjumiseksi ole keksinytkään. Jälleen on äärimmäisen tärkeää korostaa, että niin väkivallalla kuin henkirikoksillakin on selvä yhteys humalahakuiseen juomiseen.

Kierre on henkirikoksista tuomioita jakavissa oikeusistuimissa perin tuttu. Ensin suomalainen mies, nykyisin yhä useammin myös nainen, juo liikaa. Seuraavaksi hän menettää alkoholin liikakäytön vuoksi työpaikkansa. Edessä on lähes väistämättä seuraava askel tuhon tiellä: työstä potkut saanut kadottaa otteensa yhteiskuntaan ja syrjäytyy. Päivästä toiseen jatkuvassa humalahöyryssä henkirikoksen riski onkin sitten on huomattavan suuri. Alkoholin ohella myös huumeet ja lääkkeiden väärinkäyttö lisäävät henkirikosten määrää.

Rikoksentorjuntaneuvosto haluaa vähentää suomalaisten vahvaan humalaan tähtäävää juomista. Tuskin kukaan ajatusta vastustaa, mutta helppoja keinoja tilanteen korjaamiseksi ei ole löydettävissä. Aivan ylivoimaista näyttää olevan jo pelkästään se, ettei alaikäisille myytäisi eikä anniskeltaisi alkoholia. Valvonta vuotaa yhä kuin seula, vaikka viranomaisille ongelma on tuiki tuttu.

Syrjäytymistä, väkivaltaa ja samalla henkirikoksia on ehkäistävä laajan yhteistyön ohjelmalla, painottaa Rikoksentorjuntaneuvosto. Tässä ohjelma osuu oikeaan. Yli kaiken tärkeää on puuttua auttaen ja tukien yksilöiden sekä perheiden orastaviin ongelmiin ajoissa. Päihdeongelmasta kärsivä on esimerkiksi huomattavasti helpompi vetää takaisin täysipainoiseen elämään silloin, kun hänellä vielä on toimeentuloa ja hyvinvointia takaava työpaikka.

Päivän lehti

11.8.2020