Uutiset

Yhtiökikkailu säästää puoli miljoonaa

Verosuunnittelusta on kysymys, kun Hämeenlinna perustaa oman Linnan Aterian rinnalle toisen yhtiön, joka jakaa ruoan kouluissa ja päiväkodeissa.

Kysymyksessä on aikamoinen byrokratian koukero.

Talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalon mukaan aikaisemmin, kun kouluruokien valmistus oli kaupungin toimintaa, se sai arvonlisäveron ruuanlaittoon käytetyistä verollisista hyödykkeistä.

Sama koski myös liikelaitosta.

-Nyt kun toiminta on yhtiöitetty, verottajan ratkaisu on, ettei tuota vähennystä tule Linnan Aterialle.

-Tämä merkitsee, että kaupungin esiopetuksen ja opetustoimen ateriapalveluihin sisältyy piilevää arvonlisäveroa tuollaiset 465 000 euroa vuodessa.


Turussa sama tilanne

Jos ruoanvalmistus ja ruokasalitoiminta eriytetään eri yhtiöihin, on mahdollista saada jälleen arvonlisäveron vähennystä.

-Siitä on verottajan tulkinta ainakin Turun suunnalta, jossa on samanlainen tilanne. On kuitenkin kyse niin suuresta summasta, että ehkä toinen yhtiö kannattaa perustaa.

Kaupunginhallitus esittää nyt valtuustolle uuden yhtiön perustamista. Sen osakepääoma olisi 15 000 euroa.

Sen tehtäviin kuuluisivat ruokailun järjestäminen esiopetuksessa ja oppilasruokaloissa ja erikseen sovittaessa myös muualla ateriapalveluita tarvitsevissa paikoissa, ruoan jakelu, astiahuolto ja muut ruokasalipalvelut.


Valtuusto päättää

Linnan Aterian tehtäviksi jäisivät ruokalistojen suunnittelu, elintarvikkeiden hankinta ja jalostus sekä varsinainen ruoan valmistus ja aterioiden kuljetus.

-Samat tilat ja samat ihmiset, mutta kaksi yhtiötä näyttäisivät säästävän tuon piilevän arvonlisäveron osuuden. Onhan se aikamoista verotekniikkaa.

Kaupunginhallitus erittää, että ruokasalipalveluihin perustettaisiin uusi yhtiö ja siihen tähtäävät toimet käynnistettäisiin mahdollisimman nopeasti, jotta verohyöty saataisiin viimeistään syyslukukauden alusta alkaen.

Uuden omistajapolitiikan mukaisesti lopullisen päätöksen asiasta tekee kuitenkin kaupunginvaltuusto.

Päivän lehti

21.1.2020