fbpx
Uutiset

YK: Huumeet ovat pandemiassa aiempaa kalliimpia ja vaikeammin saatavilla

Koronarajoitukset ovat iskeneet etenkin heroiinin kuljettamiseen maitse.
Espanjan Algecirasissa takavarikoitiin 400 kiloa hasista huhtikuussa. Kuva: epa08376955
Espanjan Algecirasissa takavarikoitiin 400 kiloa hasista huhtikuussa. Kuva: epa08376955

Koronaviruspandemia nostaa laittomien huumeiden hintoja ja tekee niiden saannista aiempaa vaikeampaa.

Näin kertoo YK:n huumeista ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto (UNODC) torstaina. Asiasta uutisoi muun muassa Reuters.

UNODC:n raportin mukaan huumeiden käyttäjät ovat pandemian saantiongelmien seurauksena vaihtaneet huumausainetta esimerkiksi heroiinista synteettisiin opioideihin.

Opioidit, kuten heroiini, kuljetetaan lähes kokonaan maitse, mihin iskevät lisääntyneet tarkastukset pandemiassa. Kokaiini puolestaan kuljetetaan lähinnä meritse.

Viime aikoina Intian valtamerellä on tehty aiempaa enemmän heroiinitakavarikkoja. YK:n mukaan se voi tarkoittaa, että heroiinia pyritään nyt saamaan Eurooppaan etenkin meritse.

Lentoliikenteen puuttuminen puolestaan vaikuttaa “erityisen rajusti” synteettisen huumeiden, kuten metamfetamiinin, salakuljetukseen muiden muassa Etelä-Koreaan, Japaniin ja Australiaan.

Afganistan on heroiinin suurin tuottajamaa. Oopiumisato kerätään maaliskuun ja kesäkuun välillä, mutta sadonkorjaajat eivät ehkä pysty tai halua matkustaa pelloille.

– Unikkotyöläisistä on jo kerrottu olevan pula Afganistanin läntisissä ja eteläisissä provinsseissa. Se johtuu lähinnä Pakistanin rajan sulkemisesta, YK:n raportissa kirjoitetaan.

Raportin mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että naiset ja pandemian vuoksi työnsä menettäneet alkavat osallistua unikkojen viljelyyn.

Andien maissa viljellään puolestaan kokapensaita, joista saa kokaiinia.

Itäisessä Kolumbiassa kärsitään bensiinipulasta, mikä haittaa kokaiinintuotantoa. Aiemmin bensiiniä salakuljetettiin alueelle Venezuelasta.

Boliviassa pandemia ja poliittinen kriisi ovat vaikuttaneet viranomaisten toimintaan esimerkiksi kokapensaiden viljelyn kontrolloinnissa.

Menot