fbpx
Uutiset

YK pyrkii jälleen sorvaamaan sopua avomerialueiden suojelusta – avomeret kattavat lähes puolet maapallon pinta-alasta

Tällä hetkellä avomerialueista vain prosentti on suojeltu.
On toistaikseksi ratkaisematta esimerkiksi tiettyjen toimintojen kieltäminen avomerellä, mikäli ne todetaan ympäristölle haitallisiksi. Kuva: Boris Horvat / AFP / Lehtikuva

YK aloitti maanantaina uudet neuvottelut avomerten suojelusta. Aiemmat neljä neuvottelukertaa ovat päättyneet vailla sitovaa sopua.

Monet ympäristöjärjestöt ja useat maat pitävät sopimuksen syntymistä kriittisen tärkeänä. Avomeret kattavat lähes puolet maapallon pinta-alasta, mutta toimintaa niillä ei juurikaan säännellä.

Neuvotteluiden on määrä kestää ensi viikon perjantaihin.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan neuvottelijat olivat “varovaisen optimistisia” ratkaisun löytymisen suhteen

Avomeren katsotaan alkavan sieltä, missä eri maiden talousvyöhykkeet päättyvät, korkeintaan 200 meripeninkulman päässä kunkin maan rannikosta.

Avomeret auttavat ilmastokriisin hillitsemisessä

Vaikka avomerialueet sisältävät yli 60 prosenttia maapallon valtameristä ja miltei puolet koko maapallosta, ne on pitkään sivuutettu suojelusta: vain yksi prosentti alueista on suojeltu.

Valtamerten ekosysteemit tuottavat puolet ihmisten hengittämästä hapesta ja auttavat hillitsemään ilmastokriisiä sitomalla muun muassa hiilidioksidia.

Viimeisimmässä sopimusluonnoksessa ei ole onnistuttu ratkomaan monia oleellisia kysymyksiä esimerkiksi suojelualueiden perustamisesta. Ympäristöjärjestö Greenpeacen James Hanson kertoo AFP:lle, että myöskään yhteistyöstä alueellisten merenkulkujärjestöjen kanssa ei ole vielä päätetty. Sekin on ratkaisematta, voitaisiinko tietynlainen toiminta avomerellä kieltää, jos se todetaan ympäristölle vahingolliseksi.

Hansonin mukaan eniten sopimuksen syntyä pyrkivät edistämään EU, Australia, Uusi-Seelanti ja kehittyvät maat. Vahvinta vastustusta tulee Venäjältä ja kalastusoikeuksiensa puolesta pelkäävistä maista, kuten Islannista ja Japanista.

Menot