Uutiset

Ykköspankkiiri varoittaa testosteronista

Amerikkalaisen investointipankki Lehman Brothersin konkurssi löi maailman finanssikriisin alkutahdit vuonna 2008.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde oli tuolloin Ranskan valtiovarainministeri. Hän sanoi, että jos mainitun firman nimi olisi ollut Lehman Sisters, olisi maailma säästynyt pahimmalta.

Lagarde leikki englannin kielen sanoilla brothers (veljet) ja sisters (siskot). Hänen viestinsä oli, että jos pankkimaailmassa ja politiikassa olisi enemmän naisia, asiat sujuisivat paremmin.

– Yhdessä huoneessa ei saisi koskaan olla liikaa testosteronia, Lagarde totesi hiljattain The Observerin mukaan.

Christine Lagarde ei ole mikään pesunkestävä feministi, mutta sukupuolten tasa-arvoa hän on pitänyt esillä kaiken aikaa. Tuorein todiste tästä on viime viikolta: hänen nimensä löytyi Ranskan entisten naisministerien julkisesta kirjeestä, jossa nämä tuomitsevat seksuaalisen häirinnän.

60-vuotiaan Lagarden ura IMF:n johdossa alkoi näissä merkeissä kesähelteillä 2011. Hänen edeltäjänsä, niin ikään ranskalainen Dominique Strauss-Kahn oli jäänyt kiinni hotellisiivoojan raiskauksesta New Yorkissa.

Mutta eivät skandaalit ole jättäneet Lagardeakaan rauhaan. Hän on yhtenä lenkkinä mutkikkaassa oikeusjutussa, jossa Adidas-yhtiön entinen pääomistaja, ranskalainen Bernard Tapie riitelee Ranskan valtion kanssa osakekaupoista. Lagardea syytetään vallan väärinkäyttämisestä ja veronmaksajien rahojen haaskaamisesta ministerikaudellaan.

Lagarde sanoo, että hänellä on asiassa hyvä omatunto. Mutta tuskinpa häntä olisi valittu maailman ykköspankkiiriksi, 189 maata edustavan IMF:n pääjohtajaksi, jos Tapie-juttua olisi pidetty suurena uhkana.

Lagarde on IMF:n ensimmäinen naispääjohtaja. Hänen toinen viisivuotiskautensa alkaa heinäkuussa.

Suorapuheinen Lagarde sopiikin ehkä paremmin kansainvälisen organisaation johtotehtäviin kuin Ranskan politiikkaan, jossa asiat verhotaan toiseksi ja huhut vellovat.

Lagarde on aidosti kansainvälinen. Hän on opiskellut Yhdysvalloissa ja toiminut Chicagossa päämajaansa pitävän kansainvälisen asianajotoimisto Baker&McKenzien toimitusjohtajana.

Lagarde on kielitaitoinen. Hän puhuu paitsi erinomaista englantia, myös espanjaa ja kreikkaa. Hän on kahdesti eronnut, kahden aikuisen pojan äiti. Lagarde on vegetaristi ja kova kuntoilija.

Harvasta johtajasta on kirjoitettu niin paljon ylistäviä rivejä kuin Lagardesta.

Häntä kutsutaan ”finanssimaailman rokkitähdeksi”. Lagarde on hyvin selkeäsanainen ja nopeaälyinen, väliin vitsikäs, tarvittaessa tiukka. Hän ei aja tahtoaan läpi huutamalla, vaan naisellisella charmilla.

Christine Lagarde oli nuoruudessaan Ranskan taitouintimaajoukkueen jäsen. Hän sanoo, että siinä oppi paitsi pyrkimään parhaaseen henkilökohtaiseen suoritukseen, myös ottamaan joukkueen huomioon – ja pidättämään hengitystä.

Mutta on Lagardella vastustajansakin. Erityisesti kehitysmaissa Lagardea pidetään teollisuusmaiden taloudellisen hegemonian säilyttäjänä. Lagarde on todellakin suu säkkiä myöten -talousajattelun kannattaja.

Lagarden työsopimuksessa ilmoitettiin palkkatuloksi 467 940 dollaria plus 83 760 dollaria kulukorvauksia. Kaikki verottomana, mikä kiukutti varsinkin Kreikassa, jota IMF kehotti tehostamaan veronkantoa.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic