fbpx
Uutiset

YK:n Guterres varoitti uuden sodan mahdollisuudesta Libyassa

Kapinallinen kenraali saattaa yrittää ottaa Tripolin hallintaansa ennen maan tilannetta käsittelevän konferenssin alkua.
Kenraali Khalifa Haftar osallistui Libyan tilannetta käsittelevään kongressiin Pariisissa viime vuoden toukokuussa. Kuva: ETIENNE LAURENT
Kenraali Khalifa Haftar osallistui Libyan tilannetta käsittelevään kongressiin Pariisissa viime vuoden toukokuussa. Kuva: ETIENNE LAURENT

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti torstaina uuden sodan mahdollisuudesta Libyassa, kun idässä olevat sotilasjoukot ovat siirtyneet länteen ja ottaneet yhteen kilpailevien joukkojen kanssa pääkaupungin Tripolin eteläpuolella.

– Olen syvästi huolissani sotilaallisista liikkeistä Libyassa ja yhteenottojen riskistä, Guterres sanoi torstaina Twitterissä al-Jazeera-uutiskanavan mukaan.

Guterresin mukaan Libyan tilanteeseen ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua. “Vain dialogi voi ratkaista Libyan ongelmat”, hän sanoi.

Pääsihteeri saapui sotien koettelemaan maahan keskiviikkona. Hän kertoi olevansa “täysin omistautunut” Libyan poliittisen prosessin tukemiseen.

Öljyrikas maa ajautui sekasortoon sen jälkeen kun maan johtaja Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011 Naton tuella.

Kaksi voimaryhmittymää

Maassa on kaksi keskenään kilpailevaa voimaryhmittymää: kansainvälisesti tunnustettu hallitus Tripolissa johtajanaan pääministeri Fayez al-Serraj sekä itäisessä Tobrukin kaupungissa oleva liittouma, jota johtaa kapinallinen kenraali Khalifa Haftar.

Jännitys kohosi keskiviikkona kun itäiset joukot kertoivat siirtyneensä maan länsiosaan, mikä aiheutti hälytyksen Tripolissa päämajaansa pitäville joukoille.

Joukot ottivat yhteen pääkaupungin eteläpuolella.

Haftar johtaa Libyan kansallisarmeijaa (LNA), joka kertoi keskiviikkona siirtyneensä “länteen puhdistamaan alueen siellä vielä olevista terroristijoukoista”.

Serraj on riippuvainen erilaisista aseellisista ryhmistä, joiden lojaalisuus häntä kohtaan on kyseenalainen. Hän kehotti Haftarin joukkoja “lopettamaan uhkailun”.

Tripoli yritetään vallata?

Viime vuosina Haftar on laajentanut aluettaan eri puolilla Libyaa ja hän on useasti sanonut aikovansa marssia Tripoliin.

Al-Jazeeran mukaan nyt alkaneessa hyökkäyksessä on kyse LNA:n voiman näytöstä ja halusta katsoa, ketkä asettuvat heitä vastaan lännessä.

YK järjestää tässä kuussa konferenssin Lounais-Libyan Ghadamesin kaupungissa poliittisen ratkaisun löytämiseksi maahan ja pitkään odotettujen vaalien järjestämiseksi. On mahdollista, että Haftar haluaa päästä Tripoliin ennen konferenssin alkua.

Menot