Uutiset

YK:n pääsihteeri huolissaan Gazan väkivaltaisuuksista - vaatii välttämään tilanteen kärjistymistä

New York
22.07.2018, 03:11

Ulkomaat

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut israelilaisia ja palestiinalaisia välttämään ”toista tuhoisaa konfliktia” alueella. Guterres otti kantaa asiaan sen jälkeen, kun alueella leimahtaneissa väkivaltaisuuksissa kuoli perjantaina viisi ihmistä. Yksi Israelin sotilas ammuttiin Gazan rajalla ja palestiinalaisten puolella kuoli kolme Hamasin taistelijaa ja palestiinalaismies.
Guterres sanoo olevansa syvästi huolissaan kärjistyneestä väkivallasta Gazassa ja eteläisessä Israelissa. Hän rohkaisee osapuolia toimimaan YK:n kanssa rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi. Guterresin mukaan tilanne on vaikeuttanut Gazan humanitaarista katastrofia.
Jo toinen tulitauko viikon sisään

Palestiinalaisalue Gazaa hallitseva Hamas-järjestö kertoi aiemmin Israelin kanssa solmitusta tulitauosta, joka tuli voimaan lauantain vastaisena yönä. Israel ei tapansa mukaan vahvistanut tulitaukoa. Julistettu tulitauko piti laajalti lauantaina lukuun ottamatta Israelin armeijan kertomaa iskua Hamasin tarkkailukohteeseen. Mahdollisista haavoittuneista ei kuitenkaan raportoitu iskun jälkeen. Kyseessä on jo toinen tulitauko viikon sisään.
Israel teki viime viikonloppuna suurimmat ilmaiskunsa Gazaan sitten vuoden 2014 sodan.
Arvioiden mukaan yli 130 palestiinalaista on kuollut sen jälkeen, kun protestit käynnistyivät Gazassa maaliskuussa. Punaisen Ristin mukaan lisäksi yli 130 000 on haavoittunut.
Protesteissa vaadittiin palestiinalaisten oikeutta palata takaisin alueille, jotka nyt kuuluvat Israelille. Palestiinalaiset vastustivat myös Yhdysvaltain päätöstä siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi