fbpx
Uutiset

YK:n uudistaminen vaikeaa

YK:n pääsihteeri Kofi Annan esitteli maanantaina hartaasti odotetun ohjelmansa maailman kansojen yhteisjärjestön uudistamiseksi. Pääsihteerin lähtökohta oli sanomattakin selvä: YK:n on pakko uudistua ja puhdistaa lippuaan, jota ovat tahranneet korruptio, rauhanturvaajien seksiskandaalit, kyvyttömyys toimia nopeasti väkivaltaisissa kriiseissä ja alati tuttu rahapula. Kiistatta YK on epäonnistunut myös maailmanlaajuisessa köyhyyden poistamiseen tähtäävässä politiikassa.

Suomeksi sanottuna murheellisen monet YK:n ylevät tavoitteet ovat kutistuneet pelkiksi julistuksiksi ja juhlapuheiksi. Tästä ei voi kuitenkaan syyttää pelkästään maailmanjärjestöä. Jokaisella maailman valtiolla on voimiensa mukaan mahdollisuus rakentaa rauhaa ja edistää tasa-arvoa sekä kunnioittaa ihmisoikeuksia. On vaikea kuvitella, miten YK voisi olla ainakaan merkittävässä määrin jäsenvaltioitaan jalompi järjestö.

Pääsihteeri Kofi Annan uskoo kaikesta huolimatta edelleen YK:hon ja sen kykyyn kehittyä nykyistä paremmaksi maailmanjärjestöksi. Hän nostaa uudistukset ja samalla vuoden 2005 “historialliseksi mahdollisuudeksi”. Ilmaisussa on mukana enemmän kuin ripaus mahtipontisuutta, tästä huolimatta on äärimmäisen tärkeää, että toivoa tehtäviensä mittaisesta YK:sta ja tätä kautta turvallisemmasta maapallosta pidetään hengissä.

YK:n rukkaaminen edes suunnilleen Annanin esittämäksi järjestöksi on työn ja tuskan takana. Pääsihteerin esikuntapäällikkö Mark Malloch Brown korosti, että huippukokouksen tulisi hyväksyä nyt valmisteltu esitys sellaisenaan, ilman muutoksia. Brownin, samalla Annanin, toive tuskin toteutuu. Mitä todennäköisimmin ratkaisevan monta vaikutusvaltaista jäsenmaata ryhtyy noukkimaan pullasta rusinoita ja tämän jälkeen onkin aika kysyä, paljonko suuresta remonttista onkaan jäljellä.

YK:n turvallisuusneuvosto ei nykyisessä muodossaan toimi. Tästä ollaan jokseenkin yksimielisiäkin. Annan muun muassa laajentaisi neuvostoa, mutta “historiallinen mahdollisuus” ei aseta edes kyseenalaiseksi viiden pysyvän ja veto-oikeudella varustetun jäsenvaltion asemaa. Tämä on pelkästään poliittista viisautta, sillä Ranska, Venäjä, Kiina, Englanti ja Yhdysvallat eivät missään tapauksessa luopuisi asemistaan YK:ssa.

Turvallisuusneuvoston uudistaminen on sen verran hankalaa, ettei olisi lainkaan ihme, vaikka nykyinen malli turvallisuusneuvostosta jäisi ankaran väännön jälkeen voimaan.

YK:n tarkoitus on antaa rauhanturvaajilleen oikeus käyttää aseitaan. Esitys on järkeenkäypä, suorastaan välttämätön. Mitalilla on kuitenkin toinenkin puoli. Jos rauhanturvaajat tarttuvat aseisiin väärässä paikassa väärään aikaan, YK:n rooli rauhanjärjestönä voi joutua uhatuksi.

YK:n merkitystä sanelee myös yleinen kehitys. Jos ilmastomuutos etenee synkimpien ennusteiden mukaisesti, YK:lla on paljon nykyisiä arvioita enemmän työtä muun muassa luonnonkatastrofien uhrien auttamisessa.

Menot