Uutiset

Yksi musta joulu sinne tänne

Säätieteilijät ja ennustajat laidasta laitaan povaavat yhtenevän linjakkaasti eteläiseen Suomeen mustaa joulua ja muutenkin niljakkaita juhlakelejä. Valkeaksi jouluksi ei lasketa nollakelin räntälunta, joka sulaa nopeasti pois, vaan oikean joulun nietosten pitää olla sangen korkeita.

Joulun kuuluisi olla valkea jo yksin vakiintuneiden perinteiden takia. Pitkää matkaansa Korvatunturilta lapsosille selostaessaan joulupukin on turvauduttava luoviin ratkaisuihin, kun tuttu ikivale porokyydistä ei tänä jouluna osu eikä uppoa.

Joulun laulutkin on viritetty lumivalkeaan ympäristöön. Ankarasti muistelemallakaan ei mieleen nouse värssyä mustasta joulusta, lumi on lauluissa vahvasti läsnä.

Lumijouluun ovat panneet toivonsa ja loppuvuoden kassavirtansa suotuisan kehityksen myös urheiluvälinekauppiaat. Sukset, kelkat ja pulkat puhumattakaan talvivaatteista jäävät hyllyihin, kukapa rattikelkkaa vesisateeseen ostaa.

Kaupan sedän tuskaa lisää heti joulun jälkeen välipäivinä alkavat alennusmyynnit ja silloin tietysti sataa jo lunta. Silloin peli ja katteet on jo kuitenkin menetetty. Tavara pitää saada alta pois, sillä seuraavan sesongin tavarat painavat päälle ja hyllyihin jämähtänyt tavara ei ensi jouluna ole enää muodikasta.

Mustaa joulua odotellessa arvuuttelut kavalan ilmastonmuutoksen etenemisestä ovat taas vahvistuneet. Parina edellisenä jouluna, kun lunta oli metri ja pakkasta parikymmentä, kukaan ei muistanut ilmastonmuutosta olevan olemassakaan. Vuodet sen enempää kuin joulunaluspuheet eivät ole veljeksiä.

Aivan kaikille joulun värillä ei ole väliä. Jotkut pakenevat joulua kylpylöihin, etelään tai umpitunneliin. Nämä umpitunneliin menijät ovat niitä reppahousuja, jotka näinä päivinä kantavat Alkosta täysiä lasteja niiden tilkkeiksi keskaria lähikaupasta ja kioskeilta.

On tietysti ihan jokaisen oma asia, missä joulunsa viettää, mutta umpitunnelilaisten jouluperinteistä saavat osansa muutkin, vaikka eivät tahdo. Monen tunnelimiehen omaiselle on täysin yhdentekevää, onko joulu musta vai valkoinen, kunhan kotijoulu edes joskus olisi kuiva.

Katajainen kansa kyllä kestää yhden lumettoman joulun, koska se on toipunut jytkystäkin ja luovii kuiville talouskriisistä. Pystypäin ja nurkumatta isänmaalliset suomalaiset kantavat vastuunsa kansantaloudestaan kuluttamalla hampaat irvessä, koska ekonomistit niin yllyttävät.

Ensi vuodeksi povattu lamakin lässähtää vain vaatimattomaksi taantumaksi, kun kansakunta kuluttaa uutterasti, ostaa tavaraa, jota se ei edes oikeasti tarvitse.

Kansa kestää myös jatkuvat energiaverojen korotukset ja leivästä tinkimällä tankkaa autonsa sikakalliilla bensiinillä tai dieselillä. Se ei myöskään häkelly keväällä tiedossa olevista verojen korotuksista ja menoleikkauksista.

Toinen peräkkäinen musta joulu olisi jo kansallinen katastrofi ja ikiaikaisten perinteiden hauta. Hektisellä 2000-luvulla kaksi lumetonta joulua muokkaisi jo kaiken uusiksi, kinkkukin vaihtuisi sushiksi.