Uutiset

Yksi oli yli muiden

Kanadan suvereeni näytös huipensi jääkiekon MM-kisat. Kenellekään ei voinut jäädä epäselväksi, mikä oli kisojen ylivoimaisesti paras joukkue. Myös MM-kisoissa valta on siirtynyt lajin emämaahan.

Kanada voitti kisoissa kaikki kymmenen otteluaan. Se pystyi siirtämään Pohjois-Amerikan pieniin kaukaloihin ominaisen pelinopeuden isompaan eurooppalaiseen kaukaloon. Jälki oli suorastaan häikäisevä. Kanada oli joka osa-alueella muita edellä. Sen liike, syöttöjen ja laukausten laatu, fyysisyys ja viisikon tiiviys olivat ilo silmälle.

Kanadan pelaaminen avasi varmasti myös monen suomalaisvalmentajan silmät. Peli on ilmiselvästi saamassa uuden suunnan. Se on yksilöiden ilotulitusta joukkueen hyväksi. Peli kääntyy vilkkaasti ja määränpäänä on vastustajan maali. Sinne on omalta puolustusalueella vain parin sekunnin matka. Mitä nopeammin sen matkan taitat, sen haavoittuvammaksi vastustajan saat.

MM-kisojen voittajan tapa pelata on myös yleisöystävällistä jääkiekkoa. Samanlaista taitoa, oveluutta ja vauhtia kotimaan Liigaankin jollain aikavälillä ja hallien katsomot ovat taas täynnä väkeä.

Helpommin tietysti sanottu kuin tehty. Huikea jääkiekko edellyttää huikeita pelaajia. Pelaajien osaamisesta on kaikki lopulta kiinni.

Suomalainen jääkiekon valmennus on korkealle arvostettua ja varmasti laadukasta. Suomalaisen juniorijääkiekkoilun tasoa ei voi moittia. Täältä nousee vuosittain kyvykkäitä pelaajia edustustasolle. Siitä suomalaisesta huipputasosta on kuitenkin vielä matkaa peliin, jota Kanadan joukkue näytti Prahassa.

Ehkä suomalaisessa jääkiekossa tulisi vielä enemmän paneutua yksilöihin. Etenkin luisteluvoimaan ja laukomiseen kannattaa kiinnittää huomio pienestä pitäen. Pihapelejä ja omia extratreenejä ei pitkälle tähtäävän juniorin kannata unohtaa.

MM-kisojen loppuottelu oli Venäjälle vähintään yhtä paha nöyryytys kuin Sothon olympialaisissa puolivälierätappio Suomelle. Venäjällä ei nytkään ollut mitään palaa, kun pelistä haettiin voittajaa.

Ensi vuonna MM-kisat pidetään Venäjällä, Pietarissa ja Moskovassa. Niissä kisoissa Venäjä varmasti haluaa kuitata tämän kevään takaiskun. Mielenkiintoista on nähdä vuoden päästä, kuinka Venäjä kotipaineensa kestää. Edellisissä kotikisoissaan se joutui pettymään, vaikka loorassa oli liuta sen ajan maailman tähtipelaajia.

Suomi pelaa alkulohkonsa Pietarissa ja VR kiittää jo etukäteen. Allegrot ovat nimittäin kisa-aikaan täynnä väkeä ja todennäköisesti ylimääräisiäkin vaunuja tarvitaan.

Asiasanat

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic