Kolumnit Uutiset

Yksi suuri putoaa

Kuka olisi ennen jääkiekkokauden alkua uskonut, että Oulun Kärpät ja Helsingin IFK ovat vastakkain heti ns. säälipleijareissa.

Kumpikin lähti kauteen suurin odotuksin, mutta toinen niistä ei pääse edes puolivälieriin. Raha ei aina tee autuaaksi, ratkaisut tulevat pelaamalla. Liigan kaksi suurseuraa epäonnistui sarjassa, mutta toisella niistä on yhä mahdollisuus kirkastaa kautensa pudotuspeleissä. Selvää lienee, ettei Kärpät tai HIFK ole mikään toivevastustaja runkosarjan kahdelle parhaalle, Tapparalle tai TPS:lle.

Myös Ässien ja Ilveksen pudotuspelisarjassa voi käydä kuinka hyvänsä. Ässillä on kotietu, mutta se ei välttämättä paljon paina. Porilaisten viime pelit ovat menneet alakanttiin, kun taas Ilves pelasi runkosarjan lopun erittäin hyvin – vaikka hävisi viimeisen merkityksettömän ottelunsa Vaasassa. Ilves on pystynyt valmistautumaan tuleviin koitoksiin hyvin. Ässät puolestaan kärvisteli vielä maanantai-iltana karvasta kalkkia. Nähtäväksi jää, kuinka se on siitä toipunut keskiviikon ja torstain peleihin.

Jos Ilves menee jatkoon, puolivälierissä on tarjolla paikallisherkkua. Tapparan ja Ilveksen keskinäiset ottelut ovat aina arvaamattomia, eikä runkosarjan ylivoimainen valtias saa niissä kamppailuissa mitään ilmaiseksi.

Runkosarjan kärkikuusikko saa huilata, harjoitella, herkistellä ja keskittyä kauden kovimpiin peleihin yli viikon verran. Mestaruus on puolivälierien alkaessa kahdentoista voiton päässä eli parhaille matka on pitkä.

Tauko tekee varmasti terää HPK:lle, jonka kausi jatkuu puolivälierissä JYPiä vastaan. Vastus on tietenkin armottoman kova, mutta ei tässä vaiheessa kautta helppoa vastustajaa ole kenelläkään.

Runkosarjassa HPK ja JYP pelasivat neljä tasaista ottelua. HPK voitti syyskuussa kotijäällään 3–0, hävisi marraskuussa Jyväskylässä voittomaalikilpailun jälkeen 2–1, kärsi 2–1-jatkoaikatappion joulun alla kotihallissa ja hävisi helmikuussa Hippoksen hallissa 3–1.

JYPin kausi on ollut nousujohteinen. Joulukuun HPK-pelistä lähtien se pelasi lähinnä voittavaa jääkiekkoa. JYP voitti 29 viimeisestä liigaottelustaan peräti 25. Se arvioitiin ennen kautta yhdeksi mestarisuosikiksi ja sellainen se on pudotuspelienkin alkaessa.

Menneet ovat menneitä, eikä runkosarjan tuloksille tee enää mitään. HPK:lla on mahdollisuutensa, jos se pystyy pelaamaan parastaan ja löytämään kilpailuetua vastustajaansa. Tietysti myös maalivahtipeli on kaiken a ja o.

Kerholla on oiva sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa. Joukkueessa on monta pelaajaa, jotka ovat ennenkin olleet tiukoissa paikoissa ja tottuneet pudotuspelien maailmaan. Tässä vaiheessa kautta heidän arvonsa on erityisen suuri.

 

Päivän lehti

3.6.2020