fbpx
Uutiset

Yksin ei tarvitse yrittää

Kevyttä suunsoittoa etsivälle Alfa-kurssi on väärä paikka. Oikea paikka se on ihmiselle, joka kaipaa mahdollisuutta vaihtaa ajatuksia oikeista asioista, eikä vain löpistä tyhjänpäiväisyyksiä.

– Alfassa on oikeaa keskustelua suruista ja iloista, mikä on todella antoisaa ja huojentavaa. Ei ole tarvinnut yksin yrittää, vaan on saanut paljon apua moniin asioihin, hämeenlinnalainen Tiina Anttila sanoo.

– Apu tietenkään ei tule yksin Alfasta, vaan Jumalaltahan se tulee, hän lisää.

Alfa on kaikille avoin seurakunnan kurssi ihmisille, jotka haluavat tutustua kristinuskon sanomaan ja sen väitteisiin. Kurssi sopii yhtä hyvin epäilijälle kuin hänelle, joka pohtii elämän tarkoitusta, jokapäiväisiä elämän ongelmia tai kuolemaa.

Täydellinen ei tarvitse olla

Sekä Tiina että Veli Anttila kertovat, että Alfaan on helppo tulla mukaan, sillä siellä saa olla oma itsensä. Ei tarvitse olla täydellinen ihminen eikä tietää mitään valmiiksi. Kurssin vetäjätkin ovat samanlaisia tavallisia ihmisiä kuin kurssilaiset.

– Huono puoli on, että kurssilla pääsee vain kerran. Pääasiaksi sieltä jäi, että siellä on ihanaa.

Veli Anttila pääsi kurssille uudestaan ryhtymällä ryhmän apuvetäjäksi. Viime syksynä hän aloitti varsinaisena vetäjänä ja jatkaa tänä keväänä.

Yksi ilon aihe Alfassa on Anttiloiden mukaan, että mukana on ihmisiä erilaisista taustoista. Samoissa ryhmissä on nuoria, keski-ikäisiä ja iäkkäitä, sekä miehiä että naisia.

– Kun on eri ikäisiä ja eri ammateissa olevia, tulee perspektiiviä puheenaiheiseenkin. Jos mukana olisi vain meidän ikäisiämme miehiä, keskustelut olisivat aika suppeita. Keskusteluja vietäisiin samaan putkeen, Veli Anttila sanoo.

Tiukkapipoisuus on kaukana

Jokainen Alfan kokoontuminen alkaa yhteisellä aterialla, joka on iloista yhdessäoloa. Sitten pappi pitää keskustelujen pohjaksi luennon, jonka jälkeen kurssilaiset jakaantuvat keskusteluryhmiin.

Mitään puhumisen pakkoa ei ryhmissä kuitenkaan ole. Ryhmissä saatetaan puhua vaikeistakin asioista, joten hyvä on tietää, että jokaisella osallistujalla on vaitiolovelvollisuus.

– Siitä huolimatta, että siellä käsitellään uskonasioita, siellä ei lyödä Raamatulla päähän. Yleensä ajatellaan, että kristinusko on tiukkapipoista touhua, mutta Alfasta on tiukkapipoisuus kaukana, Veli Anttila sanoo.

Moni kokee myös vaikeaksi saada yhteyttä seurakuntaan, mutta Tiina Anttilalle Alfa oli kaivattu yhteyden väylä. Pieneltä paikkakunnalta kaupunkiin muuttavalle yhteyden saaminen voi olla sitäkin vaikeampaa.

Pohjanmaalta kotoisin oleva Veli Anttila kertoo rohjenneensa lähteä seurakuntaan, kun hän näki ilmoituksen miesten retkestä savusaunaan Evolle. Sen jälkeen hän ollut mukana miesporukassa, joka auttaa Pietarin katulapsia Venäjällä.

– Siitä pikkuhiljaa totesin, etteivät seurakunnassa toimivat hullumpaa porukkaa olekaan.

Esikoulun voi käydä kerhossa

Anttilan perheen vanhemmat lähtevät aamulla työhön pienen metsän halki koulutuskeskus Tavastiaan, molemmat toimistosihteerin tehtäviin.

Kolmevuotias Lotta käy kodin lähellä perhepäivähoidossa ja samassa rivitalossa kahdesti viikossa seurakunnan kerhossa. Isot veljet Valtteri ja Roope ovat käyneet seurakunnan kerhossa myös esikoulun.

– Vanhemmat eivät aina tiedä, että esikoulun voi käydä myös seurakunnan kerhossa. Koulussa opettajat sanovat, että siellä esikoulun käyneet lapset ovat rauhallisia ja jaksavat keskittyä.

Anttilat sanovat, että seurakunnan kerho, seurakunnan kerhon esikoulu ja perhepäivähoito ovat sopineet heidän lapsilleen, muttei heillä ole mitään kunnan päiväkotiakaan vastaan. Lapsethan ovat erilaisia, niin kuin aikuisetkin.

– Meidänkin lapsemme ovat erilaisia keskenään. Moni ehkä pelkää, ettei lapsista tule tarpeeksi sosiaalisia elleivät he mene päiväkotiin. Ellei lapsi viihdy ryhmässä, ei hänestä väkisin sellaista saa, Tiina Anttila sanoo. (HäSa)

Hämeenlinnassa seuraava Alfa-kurssi alkaa keskiviikkona 10. tammikuuta kello 18 keskusseurakuntatalossa Rauhankatu 4. Lisätietoja pastori Titta Huotari 050 – 5511676.

Mikä on Alfa-kurssi?

Avoin kurssi jokaiselle, joka haluaa tietää, mistä kristinuskossa on kysymys.

Luento, keskustelua, hauskaa yhdessäoloa ilta-aterian ääressä.

Fanaattisuus ei kuulu Alfaan, eikä puhumisen pakko.

Avoimuus on Alfan perusarvoja. Alfassa saa kysyä ja asettaa kyseenalaiseksi.

Suomeksi: Alfa = kreikkalaisten aakkosten ensimmäinen kirjain, alun vertauskuva.

Menot