Uutiset

Yksin eläjän unelma-asuntoja ei ole olemassakaan

Suomalaiset ikääntyvät ja elävät entistä pienemmissä kotitalouksissa. Kuinka tämä näkyy asuntotuotannossa? Eipä juuri mitenkään.

– Urakoitsijat ovat sanoneet minulle ihan suoraan, että on vain helpompaa tehdä sitä mitä on aina ennenkin tehty, sanoo tutkijatohtori Tanja Tyvimaa Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Suomalaiset eivät ole tottuneet vaatimaan suuria asumiselta. Kun asunnoista on jatkuvasti pienitä pulaa, tyydytään tarjolla olevaan. Näin asuntomarkkinat jäävät melko vapaasti rakentajien temmellyskentäksi.

Yksin asuvien toiveilla ja tarpeilla ei myöskään ole perheiden painoarvoa, sillä julkisessa keskustelussa heidät mielletään edelleen pienituloisiksi yksin elämiseen ajautujiksi.

– Kuitenkin tällä hetkellä suurin ryhmä sinkuissa ovat 40–50 -vuotiaat naiset. Kaikki eivät ole eronneita. He ovat ihmisiä, jotka ovat päättäneet asua itsenäisesti ja heillä on siihen varaa, sanoo Tyvimaa.

Asunnon etsijälle ajatus unelma-asunnon vaatimisesta on vieras. Ihannekoteja ei synny sormia näpsäyttämällä. Asunnon hinnan ja sijainninkin pitäisi vielä osua kohdalleen.

– Jotta asuntojen tuottajat joutuisivat kuuntelemaan asiakkaita, pitäisi olla asiakkaan markkinat. Pitäisi olla ylitarjontaa niin paljon, että syntyisi oikeasti kilpailua. Kyllä se vaikea yhtälö on, se on ihan totta, sanoo Tyvimaa.

Palvelut osaksi asumista

Nykytilanteessa pikkupaikkakuntien sinkkujen ei juuri kannata vaatia tarpeitaan vastaavia asuntoja. Tutkijan mielestä Helsinki on kuitenkin jo sen kokoluokan kaupunki, että sen asuntotuotantoa voisi segmentoida nykyistä radikaalimmin. Erikoistumista esimerkiksi saunojen suhteen on jonkin verran pääkaupungissa kokeiltukin.

– Helsingissä uusiin, hyvätasoisiin kohteisiin on tehty yhteissaunoja, joita voi varata yksityiskäyttöön tai käydä niissä viikoittaisessa lenkkisaunassa. Täällä Tampereella mennään vielä perinteisesti: oma sauna joka asuntoon, kertoo Tyvimaa.

Suomesta puuttuu vielä tyystin asumismuoto, jossa palvelut ovat kiinteä osa tavallista asuintaloa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sinkkuja asuu kohteissa, joiden yhteyteen on rakennettu mm. kuntosali, klubi- sekä teatteritilat. Turvallisuutta ostetaan vartiointipalveluilla.

– Totta kai palvelut nostavat asumisen hintaa, mutta tätä asumismuotoa ei missään nimessä ole suunnattu vain hyväosaisille. Kyse on enemmän siitä, että asiat suunnitellaan niin, että kokonaisuudet toimivat.

Tyvimaan tutkimus suomalaisten yksin asuvien suuren määrän vaikutuksista asuntomarkkinoihin on vielä kesken, mutta hän suostuu tekemään “valistuneen veikkauksen”.

– Pelkään, että jonkun verran tapahtuu segmentoitumista vanhusten ja nuorten lähiöihin, mutta toivon, että asuntomarkkinoita pystyttäisiin myös kehittämään. Ettei kävisi niin, että keskustoissa asuvat vain ikääntyneet ja nuoret ja lapsiperheet lähtevät maalle. (HäSa)