Uutiset

Yksinäisyys helpottaa ystäväpiirissä

Turenkilainen Raakel Tammilehto on helmikuusta alkaen kokoontunut kuuden muun ikäihmisen kanssa ystäväpiiriin. Hän on innoissaan uudenlaisesta toiminnasta.

-On virkistävää tavata samanikäisiä ihmisiä, ja ohjelmaakin meille on järjestetty kaikenlaista, Tammilehto, 87, kehuu.

-Oikein odotan aina tätä piiriä. Sen ansiosta viikko katkee mukavasti.

Kyse on Vanhustyön keskusliiton kehittämästä toiminnasta, ja Janakkalassa sen järjestämisessä ovat mukana myös kunta, paikallinen sotainvalidiyhdistys ja Hämeen ammattikorkeakoulu.

Yksinäisyydestä ystävyyteen

Janakkalan ryhmä on kokoontunut kuusi kertaa.

-Aluksi keskustelimme ryhmässä yksinäisyydestä, ja sen jälkeen olemme puhuneet ystävyydestä, Ulla Kannisto, ryhmän vetäjä kertoo.

-Tässä selvitetään ryhmän vaikutusta yksinäisyyden kokemiseen, sanoo toinen vetäjä Riitta Usvajärvi.

Kannisto ja Usvajärvi eivät pelkästään vedä ryhmää, vaan samalla he opiskelevat ystäväpiirien ohjaajiksi. Koulutusta järjestää Vanhustyön keskusliitto, ja käytäntö eli ystäväpiirin vetäminen kuuluu koulutukseen.

Lisäksi he opiskelevat sosionomeiksi ammattikorkeakoulussa.

Ryhmän vetäjät ovat tyytyväisiä siihen, että ryhmäläiset ovat jo selvästi ystävystyneet keskenään. Heidän välillään riittää juttua ilman että ohjaajien tarvitsee olla sitä virittelemässä.

-Näin järjestettynä tämä jatkuu vain tämän kevään, mutta tavoitteena on, että ryhmä voisi myöhemmin jatkaa kokoontumistaan itsenäisesti, ilman ohjaajia, sanoo projektipäällikkö Anu Mäkinen Vanhustyön keskusliitosta. Hän oli keskiviikkona tutustumassa Janakkalan ryhmän toimintaan.

Yhdistäviä tekijöitä riittää

Se, että ryhmän jäsenet viihtyvät keskenään, ei ole sattumaa. Ystäväpiireihin näet pyritään valitsemaan samankaltaisia ihmisiä, joilla on yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Yksi kriteeri on se, että he ovat kunnoltaan suurinpiirtein samalla tasolla.

-Esimerkiksi tähän ryhmään valittiin vanhuksia, joilla ei ole vaikeuksia liikkumisessa, sillä me teemme yhdessä myös retkiä.

Kaikki ryhmäläiset myös asuvat yksin. He ovat joko leskiä, tai sitten puoliso asuu hoitolaitoksessa.

Ystäväpiirejä järjestetään kuitenkin myös sellaisille vanhuksille, jotka eivät asu yksin, sillä hekin voivat kokea yksinäisyyttä.

Yksinäisyyttähän on monenlaista. Vanhustyön keskusliitto määrittelee yksinäisyyden niin, että se on ihmisen kokemus siitä, ettei hänellä ole tyydyttäviä ihmissuhteita – tai ainakaan niitä ei ole riittävästi.

Janakkalan ystäväpiirin teemoiksi on valittu taide ja liikunta. Piiriläiset ovat jo käyneet yhdessä Hämeenlinnan taidemuseossa, ja keskiviikkona he tutustuivat keraamikko Heli Valajan studioon Rengossa ja pääsivät itsekin muovailemaan savesta astioita.

– Taidemuseossa saimme opastuksen yksinäisyys-teeman mukaan. Taideteokset herättivät keskustelua, moni näki maalauksissa oman yksinäisyytensä. Kauneimmaksi maalaukseksi ryhmä valitsi Ester Heleniuksen Yksinäisen kallan, Kannisto kertoo.

Keramiikan teko innosti

Raakel Tammilehto on osastunut ystäväpiiriin mielellään. Parasta toimintaa hänen mielestään on tähän mennessä ollut keskiviikkoinen savenmuotoilu.

-Tätä olisi jaksanut kauemminkin. Tuntui niin mukavalta tehdä käsin jotain.

Myös Esteri Järvinen, 79, on viihtynyt ystäväpiirissä.

-Tämä on ollut piristävää. Olen ollut yksinäinen sen jälkeen, kun mieheni kuoli viime syyskuussa.

Erkki Ylöstalo, 84, leskeytyi yli kymmenen vuotta sitten. Hän ei valita yksinäisyyttä.

-Tekemistä on niin paljon, etten ehdi pitkästyä. Hyvä kun tänne kerkesin, hän sanoo. Ylöstalo on mukana mm. sotainvalidien, sotaveteraanien ja leijonien toiminnassa.

Vanhusten ystäväpiiritoimintaa on jo monella paikkakunnalla.

-Joskus meille tulee kunnista pyyntöjä, että alkaisimme järjestää tätä toimintaa. Joskus me taas teemme aloitteen kuntaan, Anu Mäkinen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic