Uutiset

Yksinkertainen on taas kaunista

Turhat korut ja asusteet voi tänä syksynä jättää kaapin perälle. Naisten pukeutumisessa inspiroidutaan nimittäin 1990-luvun minimalismista. Siihen kuuluvat pelkistetyt vaatteet ja puhdaslinjaiset asukokonaisuudet, kertoo stylisti Outi Broux.

Minimalistisuus näkyy myös takkien kaulalinjassa. Kaulusten koko kasvaa, ja suuret huivit saavat siirtyä syrjään.

– Nyt ei enää kääritä jättihuiveja kaulan ympärille, vaan kaula on hyvin selkeä ja avoin, Broux kuvailee.

Muita ajankohtaisia trendejä ovat urheilullisuus ja juhlapukeutumisessa äärimmäisyyksiin viety 1980-luku. Myös melankolinen punk- ja grunge-kulttuuri tekee paluun: kiiltonahkaisia nauhakenkiä ja verkkosukkahousuja näkyy runsaasti.

– Ne ovat sellaisia avainasusteita, Broux toteaa.

Vaikka ei innostuisi punkista, kannattaa silti satsata sukkahousuihin ja sukkiin. Nilkkasukkia voi aivan hyvin pitää vaikka korkokenkien kanssa. Muutenkin sukat saavat vilkkua kengänvarsista ja näyttää persoonallisilta.

– Sporttityyliin sopivat raidalliset sukat. Merimiestyylissä sukat taas ovat harmaansiniset, ja ne yhdistetään esimerkiksi tolppakorkoisiin pikkukenkiin.

Broux uskoo, että tulevaisuuden muoti on entistä enemmän tietynlaisen elämäntavan markkinoimista. Esimerkiksi suomalainen muotitalo Ivana Helsinki ilmoitti taannoin vähentävänsä vaatteiden valmistusta ja ryhtyvänsä järjestämään elämyksiä, kuten keikkoja ja drinkki-iltoja.

– Ymmärrän oikein hyvin, että hypätään siitä kaupallisuuden oravanpyörästä pois, jolloin ei enää tarvitse ajatella, mitä milloinkin pitäisi valmistaa.

Brouxin mielestä kausiajattelusta on muutenkin ajanut aika ohi, ja muotimaailmassa eletään suurten mullistusten aikaa muun muassa ekotietoisuuden lisääntymisen myötä.

– Voisin väittää, että nuorissa suunnittelijoissa kaikki ovat sillä linjalla, että pakkokaupallinen neljän sesongin syytäminen ja halpiskaman vääntäminen saa luvan loppua, Broux toteaa.

Anna Humalamäki

Menot