Uutiset

Yksityinen pysäköinninvalvonta vetäytyy Hämeenlinnasta

Parkkisakkoja jakavat yritykset ovat siirtymässä pois Hämeenlinnasta. Kevään mittaan kaikki yksityiset pysäköinninvalvontayritykset vievät toimintansa muille paikkakunnille.

Taustalla ovat yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevat lakitekniset sekavuudet, kaupunkilaisten löyhä liikennekuri sekä eduskunnassa vireillä oleva esitys pysäköinninvalvontalain muuttamiseksi.

-Valtaosa pysäköintivirhemaksun saaneista on alkanut jättää maksun maksamatta ja reklamoi. Meillä on satoja valituksia oikeusprosessien eri vaiheissa, eikä ole liiketaloudellisesti järkevää jatkaa toimintaa tulovirran ollessa näin heikko, Etelä-Suomen Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Arto Kaakku valittaa.

Etelä-Suomen Pysäköinti Oy keskittyy huhtikuun lopusta lähtien Helsingin, Turun ja Tampereen liiketoimintaansa.

-Täällä on yksinkertaisesti liian kovapäistä kansaa. Hämeenlinnalaisten liikennekulttuuri on alkukantaista, Kaakku itkee.

Samaan on päätynyt Parkki-Skoude Oy, joka on purkanut sopimuksensa hämeenlinnalaistoimijoiden kanssa ja solminut uudet sopimukset Nakkilan, Vöyrin ja Simon kuntien kanssa.

-Vituttaa, Parkki-Skoude Oy:n toimitusjohtaja Hannele Natsa murisee.

Väärä parkkeeraus:

vähintään 115 euroa

Hallinnasta riistäytyneen laittoman pysäköinnin suitsemiseksi eduskunnan perustuslakivaliokunta on viimeistelemässä lakiesitystä, joka tekisi virhepysäköinnistä rikoksen.

Mikäli laki tulee voimaan, pysäköintivirheestä seuraa jatkossa rangaistukseksi päiväsakkoja. Ylinopeussakon tapaan sen vähimmäissumma on 115 euroa. Yläraja riippuu siitä, millaiseen paikkaan auto on pysäköity.

Laittomasta tienvarsipysäköinnistä voisi saada jopa 500 euron sakot.

-Raha tulee rahan luokse ja joskus myös menee, selittää lakiluonnoksen johtavana asiantuntijana toiminut Etelä-Suomen Elämänlaatu-, liikenne- ja aluehallintakeskuksen infrastruktuuri, autoilu, kilpailu ja synergia -vastuualueen kehittämisselvitysyksikkötulosvalvontaosastoapulaissidosryhmäpalvelupäällikkö Timo Nyrpiö.

Lakiluonnoksen mukaan pysäköintiä valvoisi jatkossa liikkuva poliisi, jonka alaisuuteen perustettava pienliikennerikosyksikkö korvaisi kunnallisen pysäköinninvalvonnan kokonaan. Pysäköinninvalvojille tarjottaisiin mahdollisuus jatkokouluttautua liikennepoliiseiksi.

-Kun on koppa täynnä kananmunia, ei kannata tehdä nakkikeittoa, Nyrpiö vertaa osuvasti.

Lakiesitys ei sulkisi kokonaan pois yksityisen pysäköinninvalvonnan mahdollisuutta. Yritykset voisivat jatkossa valvoa polkupyöräpysäköintiä. Polkupyörien virhepysäköinnille kaavaillaan kiinteää 60 euron rikesakkoa.

-Ennen oli laivat puuta ja miehet rautaa, Nyrpiö hohottaa.

Laki tulee eduskunnan päätettäväksi aikaisintaan vuoden 2012 aprillipäivänä. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic