Uutiset

Yksityisten terveyspalveluiden hintavertailu nettiin

Kela suunnittelee yksityisten terveysasemien hintavertailujärjestelmän perustamista internettiin. Kelan tutkimusosaston terveysturvan tutkimuksen päällikkö Hennamari Mikkola sanoo, että järjestelmä saadaan käyttöön kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Vertailu kertoo terveysasemien toimenpidekohtaiset keskimääräiset hinnat paikkakunnittain ja mahdollistaa hintavertailun paikkakuntien välillä. Sen sijaan yksittäisten terveyspalveluyritysten hinnastoja ei ainakaan alkuvaiheessa tule nettiin.

Suuren terveysalan yrityksen Mehiläisen liiketoimintajohtaja Kai Vesterinen sanoo, ettei olisi ollenkaan huono asia, jos Kela julkaisisi myös lääkäriasemien hinnastot. Hän kuitenkin arvioi, että ajantasaisen tiedon saaminen nettiin voi olla Kelalle vaikeata.

-Jokin hinta saattaa muuttua. Pystyykö Kela päivittämään tiedot, hän kysyy.

Mehiläisen tarkoituksena on saada omille nettisivuilleen linkki hinnastoonsa. Toistaiseksi nettihinnaston esteenä on ollut teknisiä ongelmia.

-Kuluttajaviranomaisetkin toivovat, että hinnat näkyisivät netissä. Mehiläisellä ei ole mitään sitä vastaan, että Kela julkaisee ne, Vesterinen sanoo.


Kelalla on valtava tietopankki

Hennamari Mikkola kertoo, että Kelan tiedostoihin rekisteröityvät kaikki korvattavat maksut.

-Meille kertyy valtavasti tietoa, jota pyrimme käyttämään mahdollisimman hyvin hyväksi. Lääkäriasemien hinnat ovat julkista tietoa.

Kela teki netissä kyselyn nettihinnastojen tarpeellisuudesta viime vuoden syyskuussa. Vastaajien enemmistö kaipasi hintavertailuja. Kyselyyn vastasi vajaat 900 ihmistä, joista 81 prosenttia oli naisia. Vastaajien keski-ikä oli 47 vuotta ja suurin osa vastaajista asui Etelä-Suomessa.

Vastaajat eivät edusta koko maan väestöä, vaan paremminkin yksityisten terveyspalvelujen käyttäjiä. Yksityisten terveyspalvelujen käyttäjistä yli 60 prosenttia on naisia, ja palveluita on tarjolla erityisesti Etelä-Suomessa ja suurissa kaupungeissa.

Kelan mukaan yksityisten terveyspalveluiden hinnoissa on selviä alueellisia eroja. Esimerkiksi käynti gynekologilla on kalleinta Ahvenanmaalla ja Oulun seudulla. Käynnin keskihinta oli viime vuonna koko maassa 71 euroa, kun kalleimmillaan siitä veloitettiin satanen. Asiakkaan itse maksama keskimääräinen hinta oli 54 euroa. (HäSa)