Uutiset

Yle: Alle puolet perussuomalaisia viimeksi äänestäneistä aikoo äänestää puoluetta ensi vaaleissa

Helsinki
19.07.2018, 12:13

Kotimaa

Alle puolet perussuomalaisia viime eduskuntavaaleissa äänestäneistä aikoo äänestää puoluetta myös ensi vaaleissa, selviää Ylen kesäkuun puoluekannatusmittauksen tausta-aineistosta.
Noin neljännes perussuomalaisia viimeksi äänestäneistä on jo valinnut toisen puolueen, jota aikoo äänestää tällä kerralla. Toinen neljännes ei osaa sanoa, mitä puoluetta äänestäisi.
Aikaisemmissa kannatusmittauksissa perussuomalaisten tilanne on ollut vielä paljon pahempi. Kyselyn toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että vähimmillään alle kolmasosa puoluetta viime vaaleissa äänestäneistä aikoi äänestää sitä uudelleen.

Keskustalla samoja ongelmia

Keskusta kärsii samasta ongelmasta kuin perussuomalaiset, vaikka tilanne ei olekaan yhtä paha. Lähes kolmasosa keskustaa viime vaaleissa äänestäneistä on joko päättänyt äänestää tällä kertaa toista puoluetta tai on epävarma ensi vaalien puoluevalinnastaan.
Vasemmistoliitto ja SDP sen sijaan ovata onnistuneet pitämään varsin hyvin kiinni viimekertaisista äänestäjistään. Vasemmistoliiton äänestäjistä yli kolme neljäsosaa ja SDP:n äänestäjistä reilut 70 prosenttia ovat aikeissa äänestää ensi vaaleissa samaa puoluetta kuin viimeksi.
Kumpikaan puolue ei kuitenkaan menestynyt viime vaaleissa, joten viime vaalien äänestäjäkunnasta kiinni pitäminen ei kanna pitkälle.

Halla-aho: Ruotsidemokraattien vaalimenestys hyödyttäisi myös perussuomalaisia

Ruotsidemokraattien menestys Ruotsin syyskuun vaaleissa hyödyttäisi myös perussuomalaisia, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Hänen mukaansa ruotsidemokraattien nousu kannatusmittauksissa on pakottanut muut puolueet muuttamaan suhtautumistaan mahdolliseen yhteistyöhön puolueen kanssa. Halla-ahon mukaan Suomessa muut puolueet ovat ottaneet ruotsalaispuolueista mallia suhtautumisessaan perussuomalaisiin.
Jos Ruotsissa muiden puolueiden ja maahanmuuttoon torjuvasti suhtautuvan ruotsidemokraattien suhteet lämpenevät, sama voi tapahtua myös Suomessa, Halla-aho ennakoi puolueen omassa paneelissa Porin SuomiAreenassa.
Kannatusmittausten mukaan noin kymmenen prosentin tuntumassa olevien perussuomalaisten täytyy vakuuttaa äänestäjänsä uudelleen, Halla-aho sanoo. Hän syyttää puolueen kannatuksen laskusta hallitukseen menoa ja silloin tehtyjä liiallisia kompromisseja.
Perussuomalaiset oli kutsunut keskusteluun vieraakseen ruotsidemokraattien edustajia. Kasvanut kannatus on luonut ruotsidemokraateille paineita, sanoo puoluesihteeri Richard Jomshof.
– Meidän täytyy käyttäytyä ja meidän täytyy saada hyviä poliitikkoja, ruotsidemokraattien Jomshof painottaa.

https://yle.fi/uutiset/3-10302126

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi