Uutiset

Yle kaipaa vahvaa ammattijohtajaa

Yleisradion hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jouni Backman (sd.) sai tehtävän: hänen piti etsiä Ylelle uusi toimitusjohtaja, seuraaja vuoden vaihteessa eläkkeelle jäävälle Arne Wessbergille (sd.). Backman esitteli tukun nimiä hallintoneuvostolle, mutta kun kaikki ehdotukset kaatuivat, ryhtyi Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk.) nostamaan Backmania Wessbergin tuolille. Pienen taivuttelun jälkeen Backman antoi tehtävään suostumuksensa.

Ylen toimitusjohtajapeli sai sen verran oudon ja myös huvittavan käänteen, että Jouni Backman on syystäkin kiusaantunut. Aivan aiheellista on kysyä, kuinka vakavalla mielellä hallintoneuvosto toimitusjohtajaa yleensä etsi. Nyt vaikuttaa siltä, että toimitusjohtajaksi tulee Backman, koska tehtävä on jyvitetty demarille. Jos Wessbergin seuraaja olisi keskustalainen, Backman olisi ilmeisesti pyytänyt toimitusjohtajaksi Markku Laukkasta!

Alaston valtapeli on toki sallittu, mutta Ylessä on nyt kysymys paljon muustakin kuin toimitusjohtajan valinnasta. Hallintoneuvosto ajaa tiukasti takaa vaihtoehtoa, joka turvaisi Ylen aseman. Ainakin näyttöjen perusteella neuvosto ei ole vakavalla mielellä edes pohtinut, onko Ylen kehityksen turvaamiseksi jo vihdoin aika luopua poliittisista valinnoista ja siirtyä suuressa yhtiössä ammattijohtamisen kauteen.

Markku Laukkanen korostaa kuin itsestään selvyytenä maanantain Iltalehdessä, ettei Ylen toimitusjohtaja ole päätoimittaja eikä yritysjohtaja.

Laukkasen mielestä Ylen johdossa kaivataan yhteiskuntapoliittista kokemusta ja kykyä tulla toimeen eri tahojen kanssa. Ylen talous on ollut kuitenkin viime vuodet sen verran huonossa jamassa, että nyt joskaan olisi ollut aika pohtia, tulisiko Ylen toimitusjohtajan olla ennen muuta yritystalouden ja johtamisen vankka ammattilainen. Laukkasen linja on näköalaton ja liiankin tuttu: Ylen talous vakautetaan tästä eteenpäinkin lupamaksun hintaa nostamalla.

Ylen roolista ja asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa on vaikea käydä syvällistä keskustelua. Laukkanenkin ottaa Iltalehdessä käyttöön hokeman ”julkisen palvelun tehtävät tietoyhteiskunnassa”. Ylellä on julkisen palvelun tehtäviä, mutta olisi jo syytä miettiä, mitä ne ovat 2000-luvulla. Mitä julkista palvelua on esimerkiksi television puolella panostus urheiluun ja tyhjänpäiväiseen viihteeseen? Julkisen palvelun Yle on kaiken aikaa kaupallistuva mediajätti.

Jouni Backman ei poliitikoista olisi alkuunkaan huonoin vaihtoehto Ylen toimitusjohtajaksi. Hän ajoi pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisen hallituksen ministerinä läpi lääniuudistuksen ankarasta vastatuulesta piittaamatta. Samaa henkistä kanttia häneltä kaivataan Ylen johdossa. Ylen on karsittava kuluja ja se tietää irtisanomisia. Ja tämä taas tietää sitä, että yleläisten potkut ovat päivän ykkösuutinen kaikilla kanavilla, tunnista toiseen.

Päivän lehti

26.5.2020