Uutiset

Yle testasi: Toimittaja pääsi sisään muun muassa Suomen Pankkiin näyttämällä tikkaita kulunvalvonnassa

Helsinki
25.07.2018, 10:00

Kotimaa

Yle on testannut yhteiskunnallisesti merkittävien paikkojen kulunvalvontaa ja tilaturvallisuutta. Yhdestätoista kohteesta vain yhdessä paikassa kysyttiin testihenkilön nimeä ja vierailutarkoitusta.
Ylen toimittaja Pasi Peiponen pääsi kulunvalvonnan ohi huomioliiviin pukeutuneena ja tikkaita kantaen muun muassa Suomen Pankissa, Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Säteilyturvakeskuksessa. Ainoastaan Hanasaaren voimalaitoksen vartija pysäytti toimittajan.
Toimittaja pääsi testissä toimisto- ja henkilökuntatiloihin asti.
Yle toteutti turvatestin piilokameralla, minkä jälkeen videot näytettiin virastojen ja yritysten edustajille.
Useimmat edustajat totesivat, että sisäänkäynneillä ei ole toimittu annettujen ohjeiden mukaisesti. Lähes jokainen taho päätti ottaa kulkuturvallisuuden syyniin.
Helsinki-Vantaan lentokentällä nähtiin, että tarvetta jatkotoimenpiteille ei ole. Toimittaja pääsi ohi kulunvalvonnasta Terminaali 2:ssa, mutta hän ei päässyt sisään turvakriittiselle alueelle.
Esimerkiksi Suomen Pankkiin toimittaja pääsi sisään näyttämällä tikkaita. Viestintäpäällikkö Elisa Newbyn mukaan pankissa harkitaan sitä, että päärakennuksen ulko-ovi suljettaisiin. Tähän asti se on pidetty avoimena.

Aulavalvoja auttoi hissien kanssa

Säteilyturvakeskuksessa aulavalvoja auttaa Ylen toimittajaa hissien kanssa kysymättä, kuka hän on ja millä asialla hän liikkuu. Testaaja pääsi puolijulkisiin tiloihin. Johtaja Kaisa Koskisen mukaan valvojan olisi kuulunut soittaa isännälle, jonka olisi pitänyt hakea vieras, Yle kirjoittaa.
Hanasaaren voimalaitoksessa Helsingissä Peiponen ei pääse sisään. Helen Oy:n turvallisuusjohtaja Mats Fagerströmin mukaan vartijan valppauteen vaikuttivat ohjeet sekä hänen luonteensa.
– Vartija toimi esimerkillisen hyvin. Henkilö, joka tekee meille töitä, on paljon vartijana, Fagerström sanoo Ylelle.

Perusturvallisuuteen kuuluu kysyminen

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen perusteli testiä sillä, että kokeilu parantaisi yritysten käytäntöjä ja turvallisuutta.
– Suomi on lintukoto. Luotamme toisiimme, Jokinen kirjoittaa.
Hänestä luottaminen on hyvä asia. Kuitenkin perusturvallisuuteen ja huomaavaisuuteen kuuluu kysyä sisälle kävelevän henkilöllisyyttä ja millä asialla liikkuu, Jokinen perustelee.
Yle testasi kulunvalvontaa myös Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksessa, Viestintävirastossa, Fortum Oyj:ssä, Tieto Oyj:ssä, Helsingin Oodi-kirjaston työmaalla, Rahoitusvakausvirastossa ja Yleisradiossa.

https://yle.fi/uutiset/3-10320853

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi