Uutiset

Yle tunaroi tökerösti digitalisointinsa

Yleisradio on julistanut, että Suomen televisiolähetykset muuttuvat kokonaan digitaalisiksi elokuun alussa. Ylpeänä jatkona julistukselle on ollut tapana huomauttaa, että Suomi on digitalisoinnin kärkeä Euroopassa. Viime viikkojen ja päivien päättämättömyyden ansiosta ensi syksyn ennusmerkit näyttävät synkiltä.

Digitalisointi koskee kaikkia televisiota katselevia suomalaisia, mutta se ei tunnu Ylen johtoa isommin liikuttavan.

Ylen pitäisi edustaa modernin tiedonvälityksen huippua, mutta talon oma todellisuus on ainakin ulospäin taruakin surkeampi. Kuka ottaa digitalisoinnin enää todesta, kun lähes päivittäin tulee julki kansalaisia yhä enemmän hämmentävää ja hämäävää tietoa?

Perusasiat kuten tekninen valmius siirtyä digilähetyksiin ovat mitä ilmeisimmin kunnossa. Hyvä niin. Uskottavuuspohjaa on kuitenkin murentamassa viimeisinkin ”päätös”, jonka mukaan ”kaapelitalouksien on mahdollista saada jatkoaikaa digitaalisiin televisiolähetyksiin siirtymiseen, jos digisovittimet eivät yleisty toivotulla nopeudella”. Vastuu siis siirretään jonnekin epämääräiselle taholle, kun sitä ei osata itse kantaa.

Elokuussa televisioalan toimijat ovat kuulemma vielä koolla tarkastelemassa kaapelitalouksien digitilannetta. Miksi ihmeessä? Silloin on kuulkaa hyvät korkeat päättäjät jo liian myöhäistä. Tilannehan on hyvin arvattavissa jo nyt.

Varmasti moni kaapelitaloudessa elävä ymmärtää hyvin analogisen tv-vastaanoton siirtyvän vääjäämättä menneisyyteen. Silti löytyy vastarannan kiiskiä, jotka pitävät periaatteen vuoksi kynsin ja hampain kiinni entisestä.

Yle tuo itse ehdoin tahdoin digikeskusteluun katalan sanan ”jatkoaika”. Tunaroinnin alku ja juuri onkin siinä, että keskustelun aika oli ja meni. Nyt pitää toimia päätösten mukaan, ei vesittää niitä.

Miten Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungner ja kumppanit kuvittelevat antennitalossaan analogisesta televisiostaan uutisia katsovan suomalaisen perusjäärän reagoivan venkoiluun? – Eivät hiljaiset kapinalliset ryntää elektroniikkaliikkeeseen, jos on edes hienon hieno epäily, että sittenkin jostakin vielä putkahtaa kaikkia televisionkatsojia koskeva jatkoaika. Ja sitähän nimenomaan ei ole tulossa!

Kansalaiset ovat hankkineet digilähetysten vastaanottamiseen soveltuvia laitteita hyvää vauhtia, eikä uuteen aikaan siirtyminen vaadi keneltäkään kohtuuttomuuksia, jos sellaisena ei pidetä laitteiden hintaa.

Ennenkin on uuden teknologian tuomiin muutoksiin sopeuduttu. Muutoshan ei ole mitenkään maata mullistava. Esimerkiksi vapaaehtoiset digineuvojat ovat tehneet pyyteetöntä työtä.

On ennakkoluuloista höpinää väittää, että ikäihmiset eivät muka pystyisi omaksumaan uutta tekniikkaa ja sen mukanaan tuomia uusia kiistattoman hyviä uudistuksia televisionkatseluun. Sitähän he ovat tehneet koko ikänsä. Tuskin kenelläkään on mitään entistä parempaa kuvanlaatua ja monipuolisempaa television ohjelmatarjontaa vastaan.

Päivän lehti

26.5.2020