Uutiset

Yle-verolle malli päivähoidosta

Yleisradion rahoituksesta puolueiden kesken synnytettyä ratkaisua on arvosteltu poikkeuksellisen ankarasti. Tässä ei ole ihmettelemistä, sillä mallissa on yksityiskohtia, joille on hyvin kevyet perusteet.

Viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) vie eteenpäin, kohti lainmuutosta, veroesitystä, joka sitoo Ylen rahoittamiseen myös ne suomalaiset, jotka eivät käytä viestintäyhtiön palveluja lainkaan.

Ylen ulkopuolella on vähän väkeä, tästä huolimatta on hyvin tilaa kysyä, miksi heidän oikeuttaan ei lainkaan kunnioiteta.

Kansan äänellä on jo hämmästelty, miksi kaupassa käymättömällekin kirjoitetaan lasku ostoksista, joita hän ei ole tehnyt. Ylen rahoitusmallia tukevien poliitikkojen tehtävä on koota kysymykseen vastauksia.

Niin ikään on jo ehditty kysyä, pitäisikö kaupassa kirjoittaa lasku ostoksista asiakkaan tulojen mukaan.

Ylen rahoitukselle on haettu mallia lasten päivähoidosta – hoitomaksu riippuu perheen tuloista. Mistään suuresta mullistuksesta ei tässä mielessä voi puhua.

Maksuperusteen oikeudenmukaisuutta voi toki punnita muun muassa siinä valossa, että verotus on jo progressiivista ja muun muassa lapsilisä maksetaan puhtaana käteen tuloista riippumatta.

Yle on vielä mediakentän sisäkehällä, mutta sen asema on pala palalta murentunut. Vain historiasta löytää Ylen, joka oli koko valtakunnassa tärkein uutisten välittäjä, keskustelun foorumi ja viihteen tarjoaja.

Yhtiön merkitys on kutistunut yksinkertaisesti siksi, että viestinnän kanavat ovat auki – kiitos nettiajan – kaikkiin maailman kolkkiin. Suomessa Yle joutuu kilpailemaan kaupallisten radio- ja tv-kanavien kanssa.

Kehityksen suunnasta huolimatta suomalaiset sidotaan rahoineen aiempaa tiukemmin Yleen!

Yle-maksu on pakkovero, mikä luonteensa puolesta istuu huonosti 2000-luvulle. Oliko mahdotonta luoda rahoitusmalli, jonka pohjana olisi ollut edes jotenkin se, kuinka paljon asiakas käyttää Ylen palveluja?

Maksun porrastaminen on näennäistä, koska Yle tarvitsee 500 miljoonaa euroa vuodessa kulujensa katteeksi: täyden veron joutuu maksamaan tehtyjen arvioiden mukaan yli 90 prosenttia verovelvollisista.

Pienituloisten vapauttaminen maksusta on perusteltua.

Maksulle on haettu kannatusta korostamalla, että sinkkujen Yle-maksu laskee. Totta kai, koska maksu on henkilökohtainen. Onko maksu yhtä oikeudenmukainen esimerkiksi viiden verovelvollisen ja yhden television perheessä?

Puolueet kypsyttelivät mallia parisen vuotta. Yle-veroa kummempaa ei syntynyt, onneksi edes tämä. Jostain syystä puolueet karsastivat Ylen rahoittamista valtion budjetista.

Vai onko kysymys kaikessa alastomuudessaan vain siitä, että Ylen sai tahtonsa läpi? Ylessä budjettirahoitusta vastustetaan äärimmäisen tiukasti.

Pitääkö puolueiden sopimus? Siltä näyttää.