Uutiset

Yleisön reagointi on kuin ensimmäinen palkkapäivä

Jani Koskisella jos kenellä ammatinvalinta näyttelijäksi oli selvä kuin pläkki jo pikkuvesselinä. Tamperelainen pikkupoika näytteli jo peruskoulun ekaluokkalaisesta alkaen. Ensimmäinen oikea teatterirooli oli vuorossa jo 11-vuotiaana Tukkijoella -näytelmässä.

 

– Opettajani Lea Savilahti vei meitä teatterimaailman syvyyksiin koko ala-asteen ajan. Hän kirjoitti ja harjoitutti näytelmiä, hän myös suositteli minua Tukijoella -esitykseen. En minä ole muita ammatteja osannut ajatellekaan, Hämeenlinnan teatterin vakiokaartiin kuuluva Koskinen pohtii uravalintaansa.

– Näytteleminen on ollut minulle luontaista jo ihan pikkupojasta saakka. Näyttelijän työ on vahva osa koko minun identiteettiäni, Koskinen vakuuttaa.

Mies tunnetaan myös musiikin monipuolisena hallitsijana, takana on jo levytyksiä sekä ammattimuusikon keikkaura. Nyt teatteri vie valtaosan ajasta, mutta kokonaan ei ole musiikkikaan jäänyt – se kulkee vahvana osana Koskisen taiteilijakokonaisuutta.

Jani Koskinen on päässyt ja pääsee esittämään laulajan taitojaan myös teatterin näyttämöllä. Muiden muassa hämeenlinnalaisia sykähdyttänyt Villit vuodet kuuluu tähän sarjaan. Vexi Salmen ja Irwinin elämänvaiheista kertova musiikkinäytelmä kävi vierailulla Oulua myöten.

– Se on yksi minun henkilökohtaisista näyttelijän työn merkkipaaluista, Jaki Koskinen sanoo.

Koskisella on vahva rooli myös piakkoin ensi-iltaan tulevassa Delilah -musikkaalissa.

Toistakymmentä vuotta näyttelijänä leipänsä ansainnut tamperelainen sanoo näyttelijän työn vaihtelevuuden olevan yksi ammatin parhaista puolista.

– Kahta samanlaista projektia ei ole. Jokaisen roolin sisäistäminen ja oivaltaminen on aina uusi kokemus. Josku joutuu funtsimaan pitkään ja harjoittelemaan tosi paljon, välillä rooli napsahtaa paikalleen lyhyessä ajassa. Koskaan ei tiedä, millainen prosessi on luvassa uuden esityksen lähtiessä harjoitusvaiheeseen.

– Kokemuksen karttumisen myötä oma pohdinta on lisääntynyt.

Koskinen sanoo, että Hämeenlinnassa on näyttelijän helppo tehdä töitä, koska täällä on niin tiivis ja toisiaan tukeva porukka.

– Uusi teatteritalo rauhoitti teatterin tekemisen, se on nyt pääjuttu, Koskinen painottaa.

Ensimmäinen palkkapäivä
Jani Koskinen viihtyy teatterimaailmassa. Työtä poukkaa Hämeenlinnan näytäntökauden ulkopuolella muun muassa kesäteattereissa, joiden esitykset täyttävät monen näyttelijän kesäkaudet.

– Itse tykkään kesäteatterista todella paljon, ei sinne muuten menisi. Minun on erittäin vaikea sanoa tarjotuille tehtäville ei. Se on ilmeisesti vähän sama tilanne kuin Teemu Selänteellä – rakastamaansa ammattia tekee niin kauan kuin se on mahdollista

Koskinen sanoo tekevänsä työtä tavallaan yleisön kautta.

– Onhan siinä jotain, kun näyttelee keskittyneesti kolmituntisen esityksen, ja sen jälkeen yleisö nousee seisaalleen ja antaa pitkät suosionosoitukset. Se on kuin ensimmäinen palkkapäivä. Se oikea palkkapäivä ei näyttelijällä sitten kummoinen olekaan, Koskinen naurahtaa pilke silmäkulmassa viitaten näyttelijöiden palkkatasoon.

Koskinen painottaa useampaan otteeseen voimakkaasti yleisökontaktin merkitystä näyttelijän työssä.

Musiikin puolella esiintymistahti on pakostakin rauhallinen, sillä teatteri on nyt Koskisen päätyö.

– Laulu- ja bändikeikoilla kyllä nauttii mielettömästi, kun esiintymässä on Koskisen Jani omana itsenään, eikä missään harjoitellussa roolissa. Tilanne on siltä osin aivan toinen, vaikka yleisö on siinäkin tilanteessa mukana.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Viikkouutisissa 20.1.2012.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic