fbpx
Uutiset

"Ylemmätkin pystyvät työtaisteluun"

Rautaruukin, Patrian ja Konecranesin ylemmät toimihenkilöt saivat pikavauhdilla aikaan laajan lakkorintaman Hämeenlinnan yksiköissä.

– Hyvä kattavuus saatiin. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun olemme työehtosopimuskiistan takia lakossa, kiittelee Rautaruukin ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Petteri Kiviranta.

Hänen mukaansa tiistaiaamuna tehtaan portille asettuneiden lakkovahtien ohitse ei ole mennyt kuin yksittäisiä henkilöitä.

– He ovat olleet liittoihin kuulumattomia, jotka eivät saa lakkoavustuksia sekä korkeammassa asemassa olevia, jotka eivät koe kuuluvansa rintamaamme, Kiviranta luonnehtii.

Luottamusmies myöntää, ettei lakolla ole välittömiä vaikutuksia tuotantoon, mutta kaikki aputoiminnot pysähtyvät nopeasti.

– Kuljetukset, toimitusketjun hallinta, kehitystoiminnot… En usko, että lakko venyy kovin pitkäksi. Ensi viikolla lakkoon liittyvät suuret it-alan yritykset, eikä sitä varmasti haluta työnantajapuolella.

– Povaan, että neuvotteluratkaisu saadaan aikaiseksi vielä tällä viikolla tai viikonloppuna viimeistään, Kiviranta uskoo.

Historiallinen lakko

Myös Patrian työntekijäpuolella ollaan optimistisia. Riitatilanteita portilla ei ole nähty.

– Lakko on alkanut hyvin, meillä se on pitänyt sataprosenttisesti. Se (lakko) lamauttaa Patrian toiminnan, sanoo Patria Landsystemsin Hämeenlinnan tehtaiden ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Timo Grön.

– Tarvetta olisi tehdä töitä, ja kun kauppaa tehdään eri maiden puolustusvoimien kanssa, niin ymmärrys näissä asioissa on vähän erilaista. Viivästykset tulevat erittäin kalliiksi.

Grön kuvaa lakkoa “historialliseksi tapahtumaksi”.

– Muutama vuosi sitten ylemmät eivät olisi lähteneet mukaan lakkoon, mutta maailma on muuttunut. On häpeällistä, kuinka meitä on pompotettu jo pidemmän aikaa ja työehtosopimuksia heikennetty.

– Emme ole saaneet sitä, mitä muut. Harmittaa, että tällaista sopimusta on taas tarjottu.

Rautaruukin Petteri Kiviranta pitää lakon kattavuutta hyvänä osoituksena yhtenäisyydestä.

– Nyt on näytetty työnantajalle, että ylemmätkin pystyvät työtaisteluihin!

Perälauta haussa

Rautaruukilla lakko koskee noin 230:tä ylempää toimihenkilöä ja Patrialla noin 165:tä. Yhteensä Hämeenlinnan osalta lakkoon osallistuvien lukumäärä nousee lähelle 400:aa, arvioi Rautaruukin ylempien toimihenkilöiden sekä Akava Hämeen puheenjohtaja Markku Pelkkikangas.

Hänen mukaansa Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestö YTN hakee lakon avulla neuvotteluissa samaa “täyttä perälautaa”, minkä työantajapuoli myönsi alemmille toimihenkilöille. Myös matka-aikojen korvaamisesta on kiistaa.

– Meille tarjottiin palkkauksen määrittelyä osaksi pärstäkertoimen mukaan. Haluamme samat oikeudet kuin muut alat ovat saaneet, Pelkkikangas päättää. (HäSa)

Menot